Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ откри пореден случай на птичи грип, пренесен от крави, при човек

04 юли 2024, 09:15 часа
Реклама

Американските власти съобщават за четвърти случай на птичи грип в страната, свързан с настоящото огнище на вируса при млекодайни крави. Човекът е работил във ферма и е бил изложен на контакт със заразени крави, съобщава Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Случаят напомня на предишните. Рискът за населението остава нисък.

Заразяването е станало в Колорадо. Засегнатото лице е имало само симптоми по очите, дадено му е антивирусно лекарство и оттогава се е възстановило, предава БГНЕС.

Още: САЩ затяга мерките заради птичия грип

Многобройни стада крави са заразени

На 1 април беше обявено първото заразяване в САЩ в южния щат Тексас. Впоследствие бяха регистрирани още два случая в Мичиган. Многобройни стада крави са заразени в няколко американски щата, като епидемията е открита за първи път през март. Експертите са обезпокоени от нарастващия брой бозайници, заразени с болестта, въпреки че случаите при хора остават редки.

Специалистите се опасяват, че високата циркулация може да улесни мутацията на вируса, която да му позволи да се предава от един човек на друг. Неотдавнашни тестове потвърдиха, че мишките се разболяват от контакт със сурово мляко, заразено с птичи грип, но пастьоризацията унищожава вируса. Заболяването е установено и при алпаки, отглеждани във ферма в Айдахо.

Още: "Задава ли се нова пандемия": Австралия затваря ферми заради птичия грип

 

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес