Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от лагера на демократите: Байдън трябва да отстъпи, Камала Харис е единственият ни шанс

04 юли 2024, 07:30 часа •
Реклама

Никога не съм бил фен на Камала Харис. Бях откровен критик на кандидатурата й за номинация за президент на Демократическата партия през 2020 г., с което си спечелих гнева както на тогавашния й говорител, така и на онлайн феновете на Харис.

Нито пък пролях сълзи, когато кампанията й се оказа катастрофа и тя в крайна сметка се оттегли от надпреварата, преди да е бил подаден нито един глас на първичните избори.

Още: Белият дом: Байдън няма абсолютно никакво намерение да оттегли кандидатурата си

Така че сега с известна изненада, нежелание и дори безпокойство пиша тези думи: Джо Байдън трябва да стои настрана и да подкрепи Камала Харис като кандидат за президент на Демократическата партия за 2024 г. Това пише в коментар за The Guardian Мехди Хасан – главен изпълнителен директор и главен редактор на Zeteo.

Ето какво още пише той:

Да, време е тези от нас, които са били шумни критици на Харис, да направят още по-шумна защита на вицепрезидента. Да хванем оръжията и да оставим настрана дългогодишните си съмнения относно политическите умения на вицепрезидента. Защото бъдещето на нашата република може да зависи от това.

Първо, някои факти за Джо Байдън. Президентът изоставаше от Доналд Тръмп в социологическите проучвания преди дебата миналата седмица – и той все още изостава от Доналд Тръмп след дебата. Президентът беше стар преди дебата – а след дебата е още по-стар. Той, разбира се, продължава да остарява с всеки изминал ден.

Още: "Старец с лоша памет": Републикански главен прокурор поиска Камала Харис да отстрани Байдън

В неделя проучване на CBS News установи, че цели 72% от гласоподавателите казват, че Байдън няма „психическото и когнитивно здраве“, за да бъде президент. Почти половината от демократите казват, че искат кандидатът за президент на Демократическата партия да се оттегли.

Така че няма да губя време, за да обоснова защо Байдън не трябва да се кандидатира за преизбиране. Тези от нас, 51 милиона души, които се включиха в дебата на CNN миналата седмица, „не могат да не видят това, което видяхме“, ако цитираме скорошно заглавие в Slate.

Още: "Ню Йорк таймс": Байдън се опасявал за кандидатурата си

Нито пък ще си правя труда да подкрепям Гретхен Уитмър или Гавин Нюсъм. Ще бъдат ли за предпочитане пред Харис? Да. Вярвам ли, че естаблишмънтът на Демократическата партия е готов да вземе решение в тяхна полза в Чикаго следващия месец? Не. Следователно единствената жизнеспособна алтернатива на Байдън в момента е Харис – особено след като тя беше избрана заедно с него от 81 милиона американци и също така е единственият потенциален кандидат, който има достъп до 91 милиона долара в банковата му сметка в кампанията в момента.

Мотивите в полза на Харис

И така, с извинения към себе си през 2020 г., позволете ми да обоснова (неохотно) защо вицепрезидентът трябва да поеме поста от своя шеф.

Първо, откакто се помня, аргументът на екипа на Байдън е, че ако той се оттегли, тогава само Камала става кандидат и тя има още по-малък шанс да победи Доналд, отколкото Джо. Вицепрезидентът е по-зле от президента, постоянно шушукат на репортерите неофициално.

Още: "Опасен прецедент": Байдън разкритикува решението на съда относно имунитета на Тръмп

Това може някога да е било вярно. Но просто вече не е така. Дори преди дебата от миналата седмица, проучване на Politico показа, че Харис превъзхожда Байдън в чернокожите и испаноезични общности, където Тръмп си проправя път, докато проучване на Bloomberg News разкри, че вицепрезидентът „се харесва все повече на гласоподавателите в щат“.

В петък, ден след дебата, Data for Progress публикува анкета, показваща, че Харис се представя „същото като Байдън в директен двубой срещу Тръмп“. До вторник анкета на CNN показваше, че Харис, за разлика от Байдън, е „на поразително разстояние“ от Тръмп, отчасти благодарение на „по-широката подкрепа от жените (50% от гласоподавателите подкрепят Харис срещу Тръмп срещу 44% за Байдън срещу Тръмп) и независими (43% Харис срещу 34% Байдън)“.

Още: Президент в сянка или напротив: Как Камала Харис ще повлияе на изборите в САЩ? (СНИМКИ)

Може да не искате да повярвате, а експертите може да кажат друго, но тези дни проучванията са доста ясни: Харис всъщност има по-добър шанс от Байдън да победи Тръмп. И за разлика от президента, числата на вицепрезидента имат – и ще чувате тази фраза много през следващите дни – място за растеж .

Второ, това е нейната биография. С изключение на самия Байдън, Харис е служил на изборна длъжност – като окръжен прокурор, главен прокурор, сенатор и вицепрезидент – по-дълго от всеки демократ, избран в Белия дом през живота ми. Като бивш прокурор, тя е в идеална позиция да води дело срещу Тръмп, който вече е осъден престъпник.

Още: The Guardian за Джо Байдън: Демократите трябва да поемат контрол преди да е станало твърде късно

Кого искате да стои на сцената на втория дебат през септември, опровергавайки лъжите, фанатизма и глупостите на Тръмп? Жената, която спечели симпатии, когато изправи Бил Бар и Брет Кавано в съдебната комисия на Сената, или мъжът, който стана известен като каза, че ще „победи здравната осигурителна система на САЩ“ ?

Кой е по-вероятно да подчертае дълбоко непопулярната позиция на Тръмп относно абортите? Кандидат-жена, която е прекарала месеци в спорове с Тръмп за абортите и е направила историческо посещение в клиника за планирано родителство, или кандидат-мъж, който не може да отговори на прост въпрос относно правата на аборт? Кой ще внесе повече енергия в президентската кампания на Демократическата партия – вицепрезидент, който наскоро призова публика от млади гласоподаватели да „разбият тази шибана врата“ или президент, който е „надежден“ само между 10 сутринта и 16 часа?

Още: Камала Харис порица коментарите за възрастта и паметта на Байдън

Трето, „слонът в стаята“ е случващото се в Газа. Преди дебата миналата седмица не смятах възрастта на Байдън за най-голямата му избирателна отговорност. Това беше неговата ужасяваща позиция по отношение на Газа, от непрекъснатите му доставки на оръжия за Израел до несъществуващата му „червена линия“ за Рафах. Подкрепата за Байдън не само сред мюсюлманско-американските и арабско-американските гласоподаватели, но и сред младите и чернокожите избиратели, спада рязко от 7 октомври 2023 г. Повече от половин милион „неангажирани“ гласоподаватели на Демократическата партия, които биха могли да повлияят на резултатите в множество променящи се щати, призоваха президента да прекрати безусловната си подкрепа за израелския геноцид в Газа.

Още: Камала Харис ще представлява САЩ на срещата за мир в Швейцария

Като се има предвид, че Байдън отказва да отстъпи по този въпрос, кандидатурата на Харис може да предложи ново начало за демократите в Газа. Помните ли заглавието в Politico от декември? „Камала Харис настоява Белият дом да бъде по-съчувстващ към палестинците.“ Или репортажа на NBC News от март за това как съветът за национална сигурност на Байдън „смекчи части от нейната реч“, призоваващи за прекратяване на огъня, защото първоначалният проект „беше по-суров към Израел“? „Тя определено е по-добра в Газа от него“, ми каза член на администрацията с добри връзки преди няколко седмици.

За да бъде ясно: не казвам, че Джо Байдън не може да спечели или че Камала Харис няма да загуби. Просто казвам, че има по-млад, по-популярен, по-ефективен активист, който е готов да влезе в битка, който би могъл да обърне страницата на Газа, като същевременно нанесе на Тръмп риторичния удар, който той толкова заслужава.

Демокрацията е заложена на карта

Напомням на демократите, че все още имат време да изберат кой да получи шанс да стане президент – най-възрастният държавен глава в американската история, чиято възраст се е превърнала в тежест около врата му, или да се опитат да изберат първата жена президент и едва вторият цветнокож, който би могъл да активизира деморализираната им база.

Още: Камала Харис: Време е да спрем политическите игри с Украйна

Американската демокрация, както самите демократи многократно ни казват, е заложена на карта. И ако всички ние трябва да се опитаме да спасим тази демокрация... тогава така да бъде.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес