Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 60 експерти по геополитика: Предлаганият от НАТО "мост" за Украйна може да е опасен

04 юли 2024, 13:28 часа
Реклама

Възможността за бъдещо членство на Украйна в НАТО се обсъжда разгорещено преди предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон (9-11 юли) и вече предизвиква полемики.

Още: Във Вашингтон Украйна ще чуе, че е твърде корумпирана за НАТО: The Telegraph

Десетки експерти по външна политика призоваха на 3 юли членовете на НАТО да избегнат напредъка към украинско членство на срещата на върха, като предупредиха, че това би застрашило САЩ и съюзниците и би развалило коалицията. Ако Украйна бъде приета, твърди групата, нападение на Русия в бъдеще ще задейства член 5 на НАТО, който призовава държавите във военния съюз да се притекат на помощ на нападнатата страна и да я защитят.

Снимка: Getty Images

Аргументът за член 5 е често срещан сред тези, които се противопоставят на членството на Украйна в НАТО, но подобна публична позиция на повече от 60 анализатори досега не е имало.

Още: Правят военен коридор от Италия до България, за да минава техниката по-бързо

Какво пише в писмото?

"Колкото повече НАТО се доближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към Алианса след края на войната, толкова по-голям е стимулът за Русия да продължи да води война", се казва в писмото на над 60 експерти по геополитика, получено от Politico и цитирано от изданието. "Предизвикателствата, които Русия поставя, могат да бъдат овладени и без присъединяването на Украйна към НАТО".

Придвижването на Киев към членство може да има обратен ефект, продължава писмото, "превръщайки Украйна в място на продължителен сблъсък между двете водещи ядрени сили в света".

Основни автори са Уилям Ръгър - президент на Американския институт за икономически изследвания, и Стивън Вертхайм - старши научен сътрудник във Фондация "Карнеги" за международен мир.

Още: Споразумение в НАТО: Десетки милиарди за Украйна през 2025 г.

Несъгласни

Има обаче анализатори, които не са съгласни с тази теза. Миналата седмица изследователи от RAND Corp. написаха, че съюзниците биха имали полза да предложат на Украйна яснота относно условията за бъдещото ѝ членство на срещата на върха. Атлантическият съвет също настоява за членство на Киев в НАТО с аргумента, че това ще докаже на Украйна, че подкрепата на Запада няма да се разколебае.

Аналитичните центрове и университетските преподаватели не са тези, които вземат решенията за политиката на НАТО, но те често допринасят за външнополитическия дебат, като пишат становища и организират дискусии - особено в периода преди и по време на големи събития като предстоящата среща на върха във Вашингтон.

Още: Естонски военен командир: Можем да издържим 2 седмици на руско нахлуване преди НАТО да се намеси

"Мост" към НАТО: Какво очаква Украйна и какво предлагат съюзниците?

Администрацията на американския президент Джо Байдън се въздържа да подкрепи незабавното членство на Киев, но няколко високопоставени служители наскоро заявиха, че по време на срещата на върха на Украйна ще бъде предложен "мост" към Алианса. Длъжностни лица твърдят, че НАТО също така ще предложи на Украйна нов щаб за управление на военната помощ - жест на добра воля, че Западът ще подкрепи страната в дългосрочен план, дори и да не ѝ бъде позволено членство в момента.

Държавният департамент обяви, че на срещата на върха Алиансът ще предложи на Украйна "конкретни пътища" за членство. Страните членки на НАТО ще потвърдят, че Украйна ще влезе във военния съюз в бъдеще, но конкретната формулировка все още се съгласува между всички 32 държави. Алиансът ще обсъди и как да помогне на Украйна да се защити от руската агресия сега, как да сдържа Русия в бъдеще и как Киев да се подготви за членство в НАТО, гласи информацията.

Още: "Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

В статия за изданието Foreign Affairs от 3 юли напускащият поста генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг не споменава изрично членството на Украйна, но намеква за бъдещето на Киев в Алианса и за опасенията по този въпрос: "Искаме ясно да заявим, че сме в тази ситуация за дълго време. Засилването на подкрепата ни не прави НАТО страна в този конфликт".

Украйна не очаква голямо движение по отношение на членството си на срещата на върха. Тя търси по-скоро гаранции за сигурност.

Киев очаква "конкретни решения относно членството на Украйна в НАТО в пакет с други гаранции за непрекъснатост на военната помощ и повишена оперативна съвместимост", заяви миналия месец украинският вицепремиер по въпросите на ЕС и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина.

Още: НАТО изпраща постоянен специален пратеник в Киев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес