Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спането в палатка помага при безсъние

02 август 2013, 13:39 часа

Спането в палатка лекува безсъние. Излагането на природна светлина на зазоряване и на здрачаване помага за синхронизирането на вътрешния ни биологичен часовник и така ни позволява да заспим и след това а се събудим свежи, показва американско изследване.

"Совите", които имат трудности със заспиването, извличат най-голяма полза от къмпингуването. След седмичен цикъл от природна светлина-тъмнина те заспиват по-лесно и се чувстват много по-будни, когато станат, отбелязват учените.

"Чрез увеличаването на излагането на слънчева светлина и намаляването на излагането на електрическо осветление през нощта можем да върнем вътрешния ни часовник и да спим както преди, а това улеснява събуждането и бдителността сутринта", заяви ръководителят на изследването Кенет Райт от университета в Колорадо.

"Забележително е, че когато сме изложени на природна слънчева светлина, биологичният ни часовник се синхронизира идеално за по-малко от седмица в слънчевите дни", допълва той. Електрическото осветление, което навлезе в живота на хората през 30-те години на миналия век, и устройства като телевизори и iPad-и се отразиха на биологичния ни часовник, който казва на тялото ни кога да се подготви за сън и кога да е готов за събуждане.


Заради изкуственото осветление ние сме изложени на светлина до много по-късно през нощта, отколкото е нормално в природата. За целите на изследването, публикувано в списание Current Biology, били проследени навиците за спане и вътрешния биологичен часовник на осем възрастни, изложени на електрическо осветление у дома и на работното място.

След това те изследвали същите хора, след като прекарали една седмица на къмпинг в Колорадо само на слънчева светлина и лагерен огън. При първия експеримент доброволците оставали будни до полунощ и се събуждали в 8 сутринта. Учените установили, че изкуствената светлина водела до два часа забавяне на вътрешния биологичен часовник. Но след прекарването на известно време в природата биологичният часовник наваксвал изоставането от два часа, въпреки че броят на часовете за почивка били същите.

Изследователите установили, че нивата на мелатонин, хормона на биологичния часовник, който регулира циклите на съня и събуждането, изостава с два часа, когато участниците се събуждат при излагане на изкуствено осветление. Откритието означава, че в модерната жизнена среда биологичната ни нощ продължава след времето ни за събуждане и това обяснява защо мнозина от нас се чувстват най-заспали в първите часове след събуждането сутринта.

Макар лагеруването да не е добра опция за всички, учените предлагат и други стратегии за по-добро синхронизиране на биологичния часовник и за свежо събуждане. Разходка сутринта, седене до прозорец на работното място и разходка в обедната почивка помага за повишаване на излагането на природна светлина. А вечер те препоръчват минимално осветление и изключване на компютрите и телевизорите.

Източник: БГНЕС

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес