Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисията: Мъже във военна възраст няма да бъдат връщани принудително в Украйна

20 септември 2024, 11:42 часа • 629 прочитания

Европейската комисия заяви, че украинските граждани от мъжки пол, които са в наборна възраст, няма да бъдат принудително експулсирани от територията на Европейския съюз.

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон обясни в интервю за радио „Свобода“, че ЕС не може да прилага диференциран подход към украинските граждани, на които е предоставена временна закрила в Европа, въз основа на тяхната възраст, пол или военна повинност. "Това не е възможно съгласно Директивата за временната закрила", каза тя пред медията.

Още: "Върнете Курск до 30 октомври": 226 руски пехотни атаки в Украйна, руски страх от атака в Белгород

Никой няма да бъде изгонен, заявяват от ЕС

Запитана дали ЕС ще съдейства на Украйна за връщането на нейните мъже в наборна възраст от чужбина, Йохансон поясни, че никой няма да бъде принудително изгонен от територията на Евросъюза.

"Ще подкрепим тези, които искат да се върнат в Украйна, и ще обсъдим с украинските власти и правителство как да направим това по най-добрия начин. Няма да изгоним никого от ЕС", каза еврокомисарят, която скоро трябва да бъде заменена от австриеца Магнус Брунер в новата Европейска комисия.

Снимка: БГНЕС

Кои държави от ЕС искат връщане на украинци?

Полският външен министър Радослав Сикорски призова западноевропейските държави да преразгледат подхода си към подкрепата на украинските мъже в наборна възраст, като ги насърчат да се върнат в Украйна, припомня "Украинска правда". Украинският външен министър Андрий Сибиха, който говори заедно с него по време на дискусията, изрази подкрепа за тази идея.

Още: Руската пропагандна машина иска тотални бомбардировки в Курск: Реакциите на местни жители (ОБЗОР - ВИДЕО)

В коментар по темата министърът на отбраната на Естония Хано Певкур спомена, че Талин си сътрудничи с украинското правителство и „проверява какво казва международното право по този въпрос и как можем да действаме“. Същевременно той отбеляза, че Украйна разчита на доброволното връщане на мъжете.

Нидерландия намекна, че обмисля възможността за връщане на призованите украинци в родината им, по думи на премиера Дик Схоф. Той подчерта, че не става въпрос за силови методи, а по-скоро за „подтикване към действие“. Споменава се необходимостта от разработване на „съответен механизъм“.

Още: 8-мото ми посещение започна: Фон дер Лайен отново е в Киев (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес