Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва призна: Воюващ на страната на Русия американски гражданин е бил измъчван и убит от руски военни

20 септември 2024, 13:39 часа • 1145 прочитания

Следственият комитет на Русия обяви на 20 септември, че американският гражданин Ръсел Бентли, който загина през април в Донецк в Източна Украйна, е бил измъчван до смърт от военнослужещи от руската армия.

Идентифицирани са всички замесени в убийството на Бентли с позивна "Тексас", който воюваше в т.нар. Донецка народна република (ДНР) на страната на руснаците и през пролетта на тази година внезапно изчезна.

Руският Следствен комитет е установил четиримата руски войници, които са изтезавали и били мъжа, а след смъртта му са взривили колата му с неговите останки, за да прикрият престъплението, сатва ясно от съобщение в официалния телеграм канал на органа.

Още: Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му*

Ръсел Бентли бе американски доброволец, който живееше в ДНР от 2014 г., бе получил руско гражданство и служеше в батальона "Восток".

Снимка: Telegram

Роденият в щата Тексас 64-годишен бивш лесовъд се бе присъединил към ръководените от Москва проруски сепаратисти по времето, когато те току-що бяха влезли в конфликт с украинските сили. Бентли се е сражавал заедно с тях до 2017 г., а след това е останал в Източна Украйна, като се е поставил в услуга на държавните руски медии  и по-специално на "Спутник".

Според една от версиите убийците са го сметнали за "западен шпионин".

Част от окупираната ДНР остана на сухо: Блокираха им водопровода

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес