Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зловещи шумове от Марианската падина най-накрая са обяснени след 10 години (АУДИО)

20 септември 2024, 14:42 часа • 733 прочитания

Изследователите най-накрая идентифицираха източника на мистериозни шумове, идващи от най-дълбоката океанска падина. Странните звуци, описани като шумове biotwang, звучат малко като научнофантастични звездни кораби и всъщност са викове на китове на Брюде (Balaenoptera edeni). Китовете може да използват звуците, за да се локализират един друг като гигантска игра „Марко Поло“, казват изследователите.

Учените за първи път откриват необичайните шумове през 2014 г., докато използват подводни планери, за да извършат акустично проучване на Марианската падина – най-дълбоката в света, която се простира на повече от 2400 километра южно от Япония и има максимална дълбочина от 10 935 метра.

Звукът biotwang може да бъде разделен на две отделни части: първо, нисък, мърморещ звук, който отеква в дълбините; и второ, висок, метален звън, който изследователите наподобяват на звуците, издавани от космически кораби в „Стар Трек“ и „Междузвездни войни“, пише Live Science.

В странен ден в Канада се чувал говор на хора от 5 километра

Звуците първоначално стъписват учените. Но през 2016 г. изследователите разкриват, че biotwang най-вероятно е сигнал от големи китове, като сини китове (Balaenoptera musculus) или гърбати китове (Megaptera novaeangliae). Звуците обаче не съответстват на нито един известен вик на кит.

В новото изследване, публикувано в списанието Frontiers in Marine Science, изследователите най-накрая са успели да докажат, че китовете на Брюде издават звуците. Изводите са постигнати отчасти благодарение на нови инструменти за изкуствен интелект (AI), които пресели над 200 000 часа аудиозаписи, съдържащи различни океански звуци.

Северното сияние може да бъде чуто дори когато не се вижда

„Веднъж е съвпадение. Два пъти е случайност. Девет пъти определено е кит на Брюде“, каза водещият автор на изследването Ан Алън, океанограф в Научния център за риболов на тихоокеанските острови към Националната океанографска и атмосферна администрация (NOAA) пред Scientific American.

Но за да докаже категорично, че звуците се издават от китове на Брюде, екипът свързал появата на шумовете с моделите на миграция на видовете, което означавало сортиране на аудиозаписи, заснети от станции за наблюдение в Марианския архипелаг и околностите му.

Учените ускорили този процес, като използвали изкуствен интелект, за да превърнат biotwang в изображения, известни като спектрограми, които могат лесно да бъдат разграничени от други шумове чрез алгоритъм за машинно обучение.

Проучването установило също, че biotwang може да се чуе само в северозападната част на Тихия океан, въпреки че китовете на Брюде се движат в много по-широка област, което предполага, че само определена популация от китове издава шума.

Данните също така показали скок на biotwang през 2016 г., когато повишаването на температурите на океана, дължащо се на Ел Ниньо, довело до увеличаване на броя на китовете на Брюде в района.

На дъното на Марианската падина - найлонова торбичка и опаковка от бонбони

Все още не е ясно защо тези обаждания звучат толкова странно, но изследователите имат идея.

„Възможно е те да използват biotwang за контакт, нещо като „Марко Поло“ на океана“, казва Алън пред Popular Science. „Но имаме нужда от повече информация, преди да можем да кажем със сигурност.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес