Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Дефицитът на този витамин води до диабет и високо кръвно

20 септември 2024, 14:47 часа

Тялото на всеки човек се нуждае от постоянно снабдяване с витамини и микроелементи. В напреднала възраст тази нужда само се увеличава, което се дължи на намаляване на интензивността на метаболитните процеси и влошаване на усвояването на веществата от червата. Витамин Д е най-необходим на възрастните хора, според руския лекар д-р Елена Ворончук говори за това.

Дефицит на вит. Д - защо е опасен за възрастните хора 

„Дефицитът на витамин D води до изчерпване на костната тъкан, което е изпълнено с повишен риск от остеопороза, фрактури и наранявания“, казва лекарят.

За по-възрастните жени и мъже вит. Д е едно от важните биохимични съединения. Той участва в усвояването на калция и фосфора, като регулира постоянното им снабдяване в костната тъкан и зъбите. В тандем с витамин А той стимулира защитните сили на организма, предпазвайки го от настинки, кожни патологии и очни заболявания. Достатъчната концентрация в кръвта осигурява здравина на зъбите, намалява риска от развитие на остеопороза и намалява честотата на травмите.

Здравен съвет за деня, 17 септември: Лекар: Това е най-важният витамин през есента, приемайте го всеки ден

"Що се отнася до възрастните хора, витамин D е особено важен за тяхното тяло. Съединението е отговорно за поддържането на подходящи нива на фосфор. Това предотвратява развитието на мускулна слабост и има положителен ефект върху чревните клетки", допълва експертът.

Индиректно витамин D за възрастните хора участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечната дейност. Освен това спомага за правилното функциониране на бъбреците и мускулите. Доказано е, че блокира произволното клетъчно делене, което го прави ефективен в превенцията на рак.

"Често, поради дефицит в организма, възрастните хора са изложени на риск. Липсата на холекалциферол води до нарушаване на калциевия метаболизъм в организма. В резултат на това в напреднала възраст костите стават крехки и най-малкото механично нараняване води до счупване", казва лекарят и допълва, че дефицитът при по-възрастните жени и мъже увеличава риска от развитие на редица патологични състояния:

  • артериална хипертония;
  • захарен диабет;
  • сърдечна недостатъчност;
  • Болест на Алцхаймер;
  • автоимунни заболявания.

Терапевтичната доза на витамин D може да бъде десетки пъти по-висока от профилактичната доза. Приемането на високи дози витамин D без лекарско наблюдение е опасно.

Лекар: Този плод съдържа рядък витамин, полезен е за червата и черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес