Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можел ли е ръководител полети да предотврати катастрофата на L-39: Димитър Ставрев в Студио Actualno (ВИДЕО)

19 септември 2024, 19:30 часа • 2915 прочитания

Българските пилоти няма на какво да летят - тази "тъжна реалност за авиацията" открои в Студио Actualno експертът Димитър Ставрев от специализираното издание "Клуб Криле". Той анализира възможните версии за катастрофата на L-39ZA "Албатрос" на авиобаза "Граф Игнатиево", при която на 13 септември загинаха двама пилоти.

"Това е трагедията на българската военна авиация, която след 90-та година загуби летища - от 14 авиобази са останали 3 -, самолети – от 600 са останали под 100 -, загуби пилоти, способности", каза Ставрев.

Още: "Не съм съгласен да се режат глави в армията": Красимир Каракачанов с анализ на инцидента край Граф Игнатиево

Сложната фигура във въздуха и можело ли е катастрофата да се предотврати?

"Говорих с двама пилоти, които са летели на L-39ZA "Албатрос", и те обясниха, че това е изпълнение на т.нар кубинска осморка", заяви авиационният експерт за фигурата, която загиналите летци са опитали да изпълнят във въздуха. С две думи - самолетът набира височина и когато премине най-високата точка, трябва да се спусне, да изравни, а след това да направи същата фигура, но в обратна посока.

Снимка: Димитър Ставрев, Actualno.com

За грешна лична преценка или такава на ръководител полети става въпрос? "Трудно е да се каже, тъй като не съм бил на място. Тук е мястото на ръководителя на полети, който наблюдава полета. Така че, ако е преценил, че не са достатъчно скорострелни да изпълняват фигурата и набраната височина не е достатъчна, трябва незабавно да последва команда за прекратяване на фигурата. Секундите не са толкова малко. Нужно е 1/10 от секундата, за да кажеш: "Прекрати фигурата, ново изпълнение". Но всичко това трябва да го каже прокуратурата, защото тя разполага с пълната документация", посочи Ставрев.

Още: След самолетната катастрофа в Граф Игнатиево: Какъв е падналият самолет L-39ZA "Албатрос"? (СНИМКИ)

Той сподели и с каква авиация разполагат българските ВВС: "Когато започна ремонтът на пистата на „Граф Игнатиево“ преди две години и половина, от „Граф Игнатиево“ до летище „Крумово“ прелетяха само 4 МиГ-29. Тоест целият наличен летателен състав на „Граф Игнатиево“ е 4 самолета, с които се дава бойно дежурство „еър полисинг“ 24/7, освен това трябва да се води и подготовка. Видяхме и колко хеликоптера гасяха пожарите това лято – един „Кугър“ и един Ми-17. От Ми-17 на книга се водят 6 - виждаме, че лети един. От „Кугър“ на книга се водят 12 - виждаме, че един гаси пожари, друг дава дежурство. Това са истинските цифри, те няма как да се скрият".

Гледайте още във видеото: Самолетните катастрофи в миналото и защо не са извлечени нужните уроци.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес