Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

F-16 идват, а само двама наши пилоти ще са минали целия курс: Говори авиационен експерт (ВИДЕО)

19 септември 2024, 13:30 часа • 2892 прочитания

Проблемите с липсата на достатъчно самолети в българските Военновъздушни сили са налице и изглежда, че промяна няма да има дори с идването на F-16 Block 70 от САЩ.

От 8 български пилоти, изпратени в Америка за обучение, само двама към момента са на последния етап и реално управляват F-16. Не става въпрос обаче за версията, която България ще получи, а за различна - Block 40. Това коментира в Студио Actualno авиационният експерт от специализираното издание "Клуб Криле" Димитър Ставрев.

Още: Вече има обучен в САЩ първи български пилот - водач на група F-16

Дефицит

"Авиационната общност се притеснява какъв ще бъде ходът на приемането на тези самолети. Официално е съобщено, че в САЩ бяха изпратени 8 пилоти, които да започнат обучение там. За съжаление, по различни причини трима от тях бяха върнати. Съобщава се, че двама пилоти са преминали целия курс. В Америка се започва от витлов самолет, след това се минава на тренировъчен самолет – аналог на L-39, и едва след това се преминава на F-16. Досега е публично съобщено, че двама пилоти са преминали на F-16. Искам да обърна внимание, че става дума за Block 40. На Block 70 още никой не е летял, защото няма готови самолети", обясни Ставрев.

Още: F-16 в България, колко пари вземаме за военната помощ за Украйна и пожарите: Говори ген. Запрянов

Снимка: Actualno.com

"Ако е вярно това, което казват от Министерството на отбраната, през пролетта догодина първите два F-16 Block 70 трябва да бъдат предадени на България, но те ще останат в САЩ за обучение и на пилотите, и на инженерно-технически състав. Едва в края на следващата година трябва първите 4 самолета да летят в България", допълни той.

Още: На Граф Игнатиево започват да градят тренажорен комплекс за F-16 Block 70

На въпрос колко души са нужни, за да имаме двама пилоти във въздуха, експертът отвърна: "Стотици, да не кажа хиляди хора: техник; инженер; човек, който зарежда с гориво; човек, който зарежда с въздух; ръководител полети, но той не е сам на пулта; поддръжка на радари; хора, които охраняват зоната на летището", и др.

С колко самолета разполага българската авиация и какви може да са причините за катастрофата с учебния самолет L-39 ZA "Албатрос", с който загинаха двама наши пилоти - очаквайте целия разговор с Димитър Ставрев тази вечер в Actualno.com.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес