Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Европейски музикален фестивал" представя младия чешки квартет "Кукал" на 4 октомври

20 септември 2024, 14:49 часа • 300 прочитания

"Европейски музикален фестивал" стартира есенните събития с концерт на един млад чешки ансамбъл, който от няколко години привлича международното внимание - струнен квартет "Кукал". През 2021 година ансамбълът печели отличие на престижния музикален конкурс "Пражка пролет" и оттогава неговата репутация бързо нараства. На 4 октомври 2024 г. квартет "Кукал" ще гостува за първи път в България с концерт в залата на Централния военен клуб от 19:30 ч. Събитието се реализира в партньорство с Чешкия център по повод 75-годишнината на института и като част от международната инициатива "Година на чешката музика".

Още за струнен квартет "Кукал"

Още: Гледайте музикалния дуел между "Акага" и "Обичайните заподозрени" на "Аз съм София"

"Кукал" квартет е основан през есента на 2020 г. от четирима изключително талантливи музиканти, които, въпреки младостта си, носят силните традиции на чешката квартетна школа: Елишка Кукалова (цигулка), Клара Лешкова (цигулка), Даниел Махо (виола) и Филип Руфер (виолончело). Заедно те създават уважаван и търсен ансамбъл от най-младото поколение чешки артисти. Квартетът черпи вдъхновение и се усъвършенства при водещи личности от музикалните сцени като Петер Ярушек (Квартет "Павел Хаас"), Якуб Фишер ("Беневиц" Квартет) и Томаш Ямник. Скоро след основаването си ансамбълът е отличен с трета награда и лауреатско звание от Международния музикален конкурс "Пражка пролет" (2021 г.). Квартетът прави силно впечатление с живия и автентичен музикален изказ, динамика на изпълнението и ярка индивидуалност на всеки от четиримата щрайхисти. Те вече участват в най-реномираните чешки фестивали като "Дворжакова Прага" и "Пражка пролет".

Младите музиканти посещават и майсторски класове при Йо-Йо Ма, Ноа Бендикс Балгли, Алън Нилес, Йозеф Шпачек, Ян Фишер и Лукаш Вондрачек.

Фотограф: Daniel Macho

През 2024 г. ансамбълът осъществява международно турне с гостувания в Германия, Великобритания, България, Словакия и Испания. След дебютния им концерт в Лондон през май т.г. бяха публикувани отзиви, които подчертават изключителната ангажираност, страст и прецизност на техните изпълнения.

Квартетът носи името на известния чешки съвременен композитор Ондржей Кукал, баща на Елишка Кукалова. Именно негова музика ще бъде изпълнена премиерно за България в концерта на 4 октомври: Струнен квартет № 1, оп. 9 от О. Кукал, създаден през 1988 година. Другите произведения в програмата са Струнен квартет №1 "Из моя живот" от Б. Сметана, който има автобиографичен характер, и Струнен квартет №14 от Антонин Дворжак, който е последният квартет на композитора.

"Европейски музикален фестивал" 2024 се осъществява от агенция "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2024 година. Други акценти от есенната програма на фестивала са концертите на Лора Маркова и Сион Найман на 15 ноември, на Ансамбъл "Паганини" – Виена на 19 ноември и клавирният рецитал на Людмил Ангелов на 30 ноември. Фестивалът ще завърши на 7 декември с юбилейния концерт "30 години класика в ефира" с участието на оркестър "Кантус Фирмус" и звезди на българската класическа музика.

Повече за Елишка Кукалова, примариус на квартет "Кукал"

Снимка: Европейски музикален фестивал

Елишка Кукалова привлича общественото внимание като дебютант на международния музикален фестивал "Дворжакова Прага" през 2020 г. Родена в музикално семейство, тя е дъщеря на известния чешки диригент и композитор Ондржей Кукал. Елишка учи в Пражката консерватория в класа на Й. Фишер. През 2015 г. тя печели 19-тия годишен конкурс на Академията "Вацлав Худачек". Като солист е свирила с Филхармонията "Бохуслав Мартину", Пилзенската филхармония, Филхармонията на Северна Чехия, Пражката камерна филхармония - PKF и Пражкия симфоничен оркестър. През 2018 г. тя гостува в Германия с Концерт за цигулка от А. Дворжак.

Още: Над 30 групи ще се включат в SoAlive Music Festival 2024

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес