Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за авокадото и боровинките – това е суперхрана за 2024 г.

29 май 2024, 17:19 часа
Реклама

Зелето е гастрономически и хранителен хит, който измести брюкселското зеле като нова суперхрана. Разглеждайки кулинарни канали в социалните мрежи, ще попаднете на безброй видеоклипове на готвачи от цял ​​свят, възхваляващи зелето като изключително универсален зеленчук.

Вижте още: Ботокс в чаша: Топи мазнините, подмладява кожата и опъва бръчките

Зелето е много богато на хранителни вещества. Съдържа фибри, половината от дневната нужда от витамин К, една трета от необходимостта от витамин С и 10 процента от дневната нужда от фолат. Този листен зеленчук също съдържа следи от манган, витамин В6, калций, калий, витамин А, желязо и рибофлавин.

зеле

Зелето принадлежи към семейството на броколите и карфиола. Всички те съдържат съединения, които се борят с рака и имат силата да контролират възпалението и да намалят риска от сърдечни проблеми.

И за разлика от някои други храни, които имат репутация на суперхрана, като авокадото или боровинките, зелето е много по-бюджетно. 

Според ChefIQ зелето понякога им лоша репутация, главно защото може да издаде неприятна миризма на сяра, когато е преварено.

Въпреки това, когато са приготвени правилно, тези зеленчуци могат да добавят богатство към вашите ястия“, отбелязват те.

Освен че намалява възпалението, зелето съдържа и полезни за сърцето антоцианини, които принадлежат към семейството на флавоноидите. Проучване от 2013 г., публикувано в списанието Circulation, включващо 93 600 жени, установи, че тези с по-висок прием на храни, богати на антоцианини, имат по-нисък риск от инфаркт. Освен това фибрите помагат за намаляване на лошия холестерол.

Вижте още: Какво се случва с тялото, ако пием чай от джинджифил всеки ден?

Все пак трябва да се отбележи, че консумацията на големи количества кръстоцветни зеленчуци може да причини подуване на корема поради високото им съдържание на фибри.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес