Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За схванат кръст – ето как да облекчим болката

14 февруари 2023, 13:03 часа
Реклама

Болката в кръста е сред най-честите оплаквания с напредване на възрастта. Тя измъчва всеки трети – сериозен процент, което прави навременно диагностициране, лечение и профилактика важни за качеството на живота на около 30% от възрастното население. Освен медикаментите и физиотерапията можем да разчитаме и на нетрадиционни методи за лечение за схванат кръст в домашни условия, на гимнастиката, както и на народната медицина.

Причини за схванат кръст

Ако изпитвате болка в кръста за първи път, планирайте възможно най-скоро среща със специалист, който да локализира болката, да открие причините за нея и постави точната диагноза. Болката в кръста може да е резултат от различни причинители и своевременната диагностика и лечение мога да ви предпазят от усложнения и да облекчат състоянието ви. Сред най-честите причини за болката в кръста са:

  • дегенеративни дискови промени,
  • нараняване,
  • неправилна стойка,
  • фрактури, натъртвания,
  • проблеми с гръбначния стълб, свързани с дискове, прешлени, мускули, нерви.

Възможни диагнози са ишиас, прищипани нерви, дискови потрузии, изкривявания, травми, дискови хернии, артрит, остеопороза, травми и др., както и бъбречни проблеми, които често се бъркат с усещането за схванат кръст. Всяка една от тях има своя план и подход за лечение, което прави лекарската консултация наложаща, преди да се насочите към домашните средства за облекчаване на болката.

Поставянето на точната диагноза е началото на пътя към живот без болка, но пътуването е дълго и трудно – проблемите, пораждащи болка в гърба и кръста, често не подлежат на лечение, а се провежда само подкрепяща терапия и симптоматично лечение. За схванат кръст лек няма – казват старите хора. Оправяш се след шепи лекарства, но мястото си стои готово да те заболи отново при елементарни движения и ежедневни дейности. За да усетите облекчение по-бързо и да си спестите шепите лекарства, се препоръчва да изпробвате следните трикове за спасение от схванатия и болезнен кръст.

Облекчение за схванат кръст

След като сте се видели с лекаря си и имате яснота какво поражда дискомфорта и болката във вашия случай, може да се обърнете към народната медицина и домашните методи за облекчаване на болката. Д-р Рей – началник на отдела по хирургия на гръбначния стълб към Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис препоръчва домашните лекове да се прилагат комбинирано, за да имат максимална ефективност.

Бабини лекове за болки в кръста

1. Специалистите препоръчват пациентите, страдащи от болка в гърба, да не се лишават от обичайния си начин на живот и да останат възможно най-активни. Те определят като грешка да се води заседнал начин на живот, тъй като липсата на движение в дългосрочен план прави мускулите около гръбначния стълб и на гърба слаби, което усложнява проблема. Може да почините няколко дни при силни болки в гърба, но след като кризата отмине, останете активни.

2. Сприятелете се с коремните преси. Силните мускули на корема оказват отлична опора на гърба.

3. Спортът помага, но трябва да е подходящ. Плуване, пилатес, йога – бавни, плавни движения и никакви тежести.

4. Свалете излишните килограми. Всеки свален грам намалява натоварването на гърба. Наднорменото тегло е сред най-големите врагове на гърба и много често е в основата на причините за схванат кръст.

5. Облекчете болката с кърпа, в която е увит лед. При възпаление не прилагайте топло, а студено на засегнатото място, за да усетите моментално облекчение.

6. Доверете се на вълшебни кремчета, съдържащи ментол, камфор или лидокаин, които се нанасят с масажни движения върху болезненото място. Попитайте вашия лекар кой мехлем е най-подходящият за вас и го използвайте като средство за първа помощ за схванат кръст.

4 начина да се отървете от болки в кръста без лекарства

7. Хранете се правилно и увеличете приема на минерали и витамини, полезни за костите, ставите и мускулите – калций, витамин Д, магнезий. Ако не съумявате да си ги доставяте в адекватни количества чрез храната, не се колебайте да включите хранителни добавки, след като обсъдите подходящите за вас с лекаря си.

8. Изпробвайте ортеза за гръб, но не прекалявайте с нея, за да не станат мускулите ви мързеливи.

9. Изпробвайте упражнението „котешко протягане“. Виждали сте как котките се протягат, изпъвайки гърба си нагоре, нали? Това е много полезно движение и за вас. Изпълнявайки го, подобрявате гъвкавостта си, снемате напрежението в долната част на гърба и основните мускули. Важно е да задържате по 10 секунди в горна позиция – когато гърбът е максимално нагоре, както и в максимална долна.

Ако нищо от това не помага – лекарят ви ще ви предпише медикаменти. Някои са без рецепта – като нестероидните противовъзпалителни, но те също имат своите противопоказания и странични ефекти, така че – първо през лекаря.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес