Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какви храни се повишава най-много кръвната захар?

05 октомври 2023, 09:00 часа
Реклама

Статистиката сочи, че един от 10 души страда от висока кръвна захар, което поражда сериозен здравословен риск. Високата кръвна захар може да се дължи не само на диабет, но и в основата ѝ могат да се крият други заболявания, операция, неадекватна физическа активност и дори грешка в съставянето на дневното меню и консумация на твърде много храни, повишаващи кръвната захар.

И докато диабетът и другите заболявания изискват лекарска намеса, диагностика и лечение, високата кръвна захар, причинена от неправилното хранене, може да бъде повлияна с промяна в начина на живот и ново меню. За да не създава риск от повишаване на кръвната захар храната на масата ви, трябва да знаете от какви храни се повишава най-много кръвната захар.

От какви храни се повишава най-много кръвната захар и защо се случва това?

Първосигналният отговор „от храните със захар“ не е особено верен. Да, сладките храни неминуемо увеличават нивата на кръвната захар, но храните, богати на бързи въглехидрати, са не по-малко опасни. Въглехидратите се усвояват от стомаха и тънките черва, където се абсорбират в кръвта като глюкоза.

Лекар: Тези 15 храни свалят кръвната захар

При здравите хора панкреасът отделя инсулин в отговор на повишаването на глюкозата. Тя се абсорбира в различни клетки на тялото и нивото на кръвната захар пада до нивото му преди хранене. Ако обаче захарта в кръвта не се преработи правилно поради твърде малко секретиран инсулин или поради резистентност към действието на инсулина в резултат на  заболяване, нивата на кръвната захар не се нормализират и остават високи. 

Така на пръв поглед полезното ястие с ориз на масата ви се превръща в източник на проблем – висока кръвна захар, което създава реален здравословен риск. Самият факт, че нивата  на кръвната захар се запазват високи дълго след хранене, сочи здравословен проблем – опасност от диабет.

Какво следва да направите, за да избегнете тази опасност? Отказът от консумацията на храни, богати на въглехидрати, е погрешен, нездравословен и опасен. Ако изхвърлите въглехидратите от менюто си, то ще изпаднете в състояние на „кетоза“, което е опасно за живота и здравето ви. Какво да направите тогава? Изберете храни, богати на бавни въглехидрати вместо да се отказвате от въглехидратите като цяло, което не е нито полезно, нито приятно като ограничение. А и не само храните, богати на захар и въглехидрати водят до рязко повишаване на нивата на кръвната захар.

Тези 2 храни са перфектни за бързо сваляне на кръвната захар

От какви храни се повишава най-много кръвната захар – списък с храните, с които да внимавате

Най-общо казано това може да ни посочи гликемичният индекс на храните. Може да откриете таблица с всички храни и индекса им онлайн, като гликемичният индекс е посочен с цифра от 1 до 100. Колкото по-висок е гликемичният индекс на дадена храна, толкова по-рязко се повишават нивата на кръвната захар след консумацията ѝ.

  • Ориз, хляб, тестени изделия – това са храни, изключително богати на бързи въглехидрати. Въглехидратните храни обаче не са еднакви. Скорошни проучвания сочат, че дори сред храните със сходно количество въглехидрати, има такива, които причиняват внезапен и рязък скок на нивата на кръвната захар, и такива, които причиняват по-умерено покачване. Това зависи от количеството диетични фибри в храната, което съпътства въглехидратите. Храните, богати на фибри, не водят до рязък скок на кръвната захар, а храните, бедни на фибри, причиняват именно това, превръщайки се в бич за здравето, талията и красотата. При тестените храни с най-нисък гликемичен индекс е ечемикът, а с най-висок са пшениченото брашно и белият ориз, които са и сред храните най-рязко увеличаващи нивата на кръвната захар.
  • Сладки храни, плодове, захар – неминуемо ги свързваме с богато съдържание на захар, следователно те също водят до рязък скок на  нивата на кръвната захар. Забележете обаче, че не всички плодове са еднакво опасни в това отношение. Има плодове, които са с нисък гликемичен индекс, което означава, че не водят до рязък скок на кръвната захар. Такива са череши, кайсии, цитруси като цяло, а с най-висок гликемичен индекс са ананас, пъпеш, диня, гуава.
  • Сред млечните продукти също има такива, които се отличават с висок гликемичен индекс и водят до рязък скок на нивата на кръвната захар – соевото мляко например. С най-нисък е сиренето.
  • Когато коментираме от какви храни се повишава най-много кръвната захар по отношение на варивата на първо място е фасулът, а най-малко влияние оказва червената леща, която е с нисък гликемичен индекс.

Избирайте сред храните тези с нисък гликемичен индекс от всяка хранителна група, за да доставяте на тялото си всички необходими вещества, без да създавате риск от рязко повишаване на нивата на захарта в кръвта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес