Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да ядем ДИНЯ, ако страдаме от ГАСТРИТ?

15 юли 2022, 13:20 часа
Реклама

Един от най-харесваните и любими летни плодове, това е динята. Много хора обожават да я похапват. Счита се, че червеният и сочен плод произлиза от Африка, а по-късно е култивиран и в Азия и Европа.

Истината е, че това няма никакво значение, тъй като ползите от червената свежест са толкова много, че дори не е за вярване. Динята е богата на много фибри, витамин C, калий, както и витамини А, В1 и В2, магнезий и други.

Плодът е горещо препоръчван на хора, страдащи от артрит, настинка, гастрит, анемия и други заболявания. Факт е, че динята е с 90% съдържание на вода. Посредством това, плодът помага изключително много за пречистването на организма.

Колко много е полезна динята!

Динята действа благоприятно на хора, страдащи от гастрит и затова се препоръчва нейната консумация. В меката си част плодът е богат на фибри и спомага за понижаване нивата на лошия холестерол.

Сокът от диня не само утолява жаждата, но и помага при запек. Хората, които страдат от захарен диабет, трябва умерено да консумират диня, защото плодът е богат на захар в сърцевината си.

Не е желателно да се консумира прекалено студена диня. Колкото и апетитна да ви се струва, тя може да увреди функциите на стомаха и далака. Яденето на студена диня е противопоказно за хора, които имат проблеми със стомашно – чревния тракт или зъбите.

Статията има само информативна цел. Не замества консултация с лекар, нито балансирано хранене!

 

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес