Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-здравословните риби за ядене и кои трябва да се ограничават

03 август 2023, 09:11 часа
Реклама

Рибата е здравословен източник на протеини, а мазните видове, като сьомга, риба тон, сардини и скумрия, доставят тези полезни за сърцето и мозъка омега-3 мазнини.

Ето коя е най-здравословната риба за ядене, що се отнася до устойчивостта, съдържанието на живак и хранителните ползи.

5 от най-здравословните риби за ядене

1. Скумрия

Това е бързо растяща риба, което означава, че може лесно да се засели отново и да се справи с по-големи количества риболов. Уредите, използвани за улов на видовете скумрия, са ефективни и няма вероятност да причинят голямо унищожаване на местообитанията. Тази силно ароматна  риба е с високо съдържание на полезни за сърцето омега-3, добър източник на протеини и се съчетава добре със силни подправки.

2. Сьомга, уловена в дивата природа

Дивоуловената сьомга е с ниско съдържание на замърсители, включително живак и олово. И някои сьомги, като розовата от добре управлявани риболовни райони по целия свят (особено в Аляска), също са по-ниско съдържание на живак и олово.

Лекар: Тази риба НЕ трябва да се яде повече от 3 пъти в годината

Купуването на сьомга в консерва е по-достъпен начин да включите тази здравословна морска храна в диетата си. Консервираната сьомга е не само чудесен източник на омега-3 мазнини, тя е един от най-добрите източници на немлечен калций. Консервираната дива сьомга обикновено е нерка или розова от Аляска, но проверете етикета, за да сте сигурни.

3. Сардини, уловени от дивата природа (включително консервирани)

Малката, евтина сардина попада в много списъци със суперхрани и има защо. Съдържа над 800 mg омега-3 мазнини на 100 гр и е една от малкото храни с естествено високо съдържание на витамин D. Освен това е една от малкото храни с естествено високо съдържание на калций, като осигурява 25% от дневните ви нужди на порция. Други риби, като херинга и цаца, са в същото семейство като сардините.

4. Дъгова пъстърва

Дъговата пъстърва (наричана също стоманеноглава пъстърва) е една от най-добрите риби за ядене. Пъстървата се нарежда малко под консервираната розова сьомга, когато става въпрос за съдържание на омега-3 и е добър източник на калий, селен и витамин B6, като същевременно предлага повече от дневна доза витамин B12.

Езерната пъстърва е чудесна алтернатива, когато се добива от правилните места.

Учени разкриха защо някои хора не обичат риба

5. Херинга

Херингата е основна храна в скандинавската диета – има по-високо съдържание на омега-3 от сардините, пъстървата и скумрията с над 1300 мг на 100 гр. Освен това е отличен източник на витамин D и селен. Обикновено ще намерите херинга, която е била консервирана, изсушена или пушена в менютата на ресторантите, но може да се консумира и прясна.

Видове риба, които е добре да избягвате

Редица екологични организации се застъпват за премахването на няколко риби от менюто. Големите риби, изброени по-долу, са само няколко примера: популярни риби, които са едновременно изчерпани и в много случаи носят по-високи нива на живак и полихлорирани бифенили (PCBs). Те се наричат „стари замърсители“ и е установено, че причиняват сериозни здравословни проблеми при хората.

1. Риба тон

Световният фонд за дивата природа постави рибата тон в списъка си със застрашени видове. Тази риба има високи нива на живак и може да има високо съдържание на бифенили, така че се препоръчва да се яде не повече от 1 порция на месец от тази риба.

2. Сьомга, отглеждана в развъдници

Повечето сьомги, отглеждани в развъдници, се отглеждат в плътно опаковани корита с отворени мрежи, често пълни с паразити и болести, които заплашват дивата сьомга, опитваща се да доплува до водите на своите предци за хвърляне на хайвера. На сьомгата, отглеждана в отворени мрежи, често се дават антибиотици за борба с болестите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес