Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вредните храни за ставите?

29 октомври 2023, 19:28 часа
Реклама

Артритът е болестно състояние на опорно-двигателната система, което засяга ставите. Самият термин е съставен от думи, които означават “става” и “възпаление”. Включва над 100 ставни заболявания.

Реклама

Някои храни и напитки увеличават риска от артрит и може да влошат симптомите, например силно преработени храни и подсладени напитки.

Ако страдате от артрит, правилната диета може да помогне за справяне със симптомите, както и да намали риска от усложнения, да подобри общото ви здравословна състояние и качеството на живот.

Ето кои са най-вредните храни и напитки при артрит.

Добавена захар

Всеки може да се възползва от ограничаване приема на захар, особено ако има артрит. Добавена захар има в бонбоните, содата, сладоледа и много други храни, включително сос за барбекю, кетчуп, дресинги за салати.
В проучване на 217 участници с ревматоиден артрит се разкри, че сред 20 храни, най-вредни и опасни са газирана вода, подсладена със захар и десертите.

Яжте по-често тези храни - укрепват костната система

Преработено и червено месо

Някои изследвания свързват червеното и преработеното месо с възпаление, което може да увеличи симптомите на артрит.
Хора, които консумират много преработени и червени меса, може да имат високи нива на интерлевкин-6, С-реактивен протеин и хомоцистеин, всички които са маркери за възпаление.
Същото проучване установи, че червеното месо обикновено влошава симптомите на ревматоиден артрит.

Друго проучване, публикувано през 2022 г. установи връзка между по-високия риск от ревматоиден артрит и консумацията на преработено месо в сравнение с риба и морски дарове. 

Храни, съдържащи глутен

Глутенът е група протеини в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. Някои изследвания го свързват с повишено възпаление и предполагат, че приемането на безглутенова храна облекчава симптомите на артрит.
Хора с целиакия също са с по-висок риск от ревматоиден артрит отколкото тези без целиакия.

Силно преработени храни

Свръхобработените продукти - фаст фууд, зърнени закуски, печива - са с много високо съдържание на рафинирани зърна, добавена захар, консерванти, фруктоза и други потенциално възпалителни съставки, всички от които могат да влошат симптомите на артрит. Силно преработените храни увеличават риска от ревматоиден артрит, възпаления, затлъстяване. Преработените храни може да влошат общото здраве и да увеличат риска от други заболявания.

Някои зеленчукови масла

Диети с високо съдържание на омега-6 мастни киселини и ниско съдържание на омега-3 мастни киселини може да влошат симптомите на болки в коляното. Тези мазнини са полезни за здравето, но липсата на баланс увеличава риска от възпаления.
Омега-3 се съдържа в рибеното масло, масло от семена и зелени зеленчуци, докато омега-6 се съдържа в маргарин, растителна мазнина и масла за готвене като царевично и шафраново.
Осигуряването на баланс между тези видове масла може да подобри симптомите на артрит.

Съвет: използвайте зехтин като масло с ниско съдържание на омега-6 мастни киселини, като същевременно увеличите приема на мазна риба, за да помогнете за оптимизиране на съотношението омега-6 към омега-3.

Солени храни

Препоръчва се хора, страдащи от артрит, да ограничат солта в храната. Сред солените храни са скариди, консервирана храна, пица, някои видове сирене, обработени меса.
Проучване върху мишки от 2019 г. разкри, че при консумация на сол, симптомите на артрит се засилват.

Лекар посочи 8-те храни, които правят костите здрави като камък

Избягвайте следните напитки

Червено вино и друг алкохол

* консумация на алкохол веднъж седмично увеличава риска от остеоартрит;
* консумацията на алкохол увеличава нивата на пикочна киселина в тялото, което може да доведе до подагра;
* изследване от 2021 г. разкри връзка между консумацията на алкохол и ревматоиден артрит при жените, но не и при мъжете.

Подсладени напитки

Напитки със захар, като сода, може значително да увеличат риска от артрит.
Проучване на 1209 възрастни от 20 до 30 години, които пият подсладени напитки 5 пъти седмично, показа, че са с 3 пъти по-голям риск от артрит от други, които не консумират подсладени напитки.

Кафе

Според Art hritis Foundation не е сигурно дали кафето е полезно за хората с артрит или не. От една страна, кафето съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията. От друга страна, трябва да се внимава със съдържанието на кофеин.
Ако обичате кафе, не пийте повече от 1-2 чаши на ден и в никакъв случай не преди лягане. Не добавяйте в кафето захар и сметана.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес