Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хора НЕ трябва да ядат семките на динята?

18 август 2021, 09:06 часа
Реклама

През лятото хората обичат да преяждат с диня. Този плод е толкова сочен и вкусен, че трудно можем да го сравним с какъвто й да е било друг.

Много от любителите на дините поглъщат семките, без дори да се замислят, че в някакъв момент това може да се окаже опасно за здравето им. Не става въпрос за 2 – 3 погълнати семки, а за много по-големи количества.

Обикновено консумацията на динените семки може да причини храносмилателни разстройства. Това се дължи основно на плътната обвивка на динените семена, които не успяват да се смелят на сто процента.

Според диетолозите, редовната консумация на диня, която не е предварително почистена от семената, може да доведе до запушване на храносмилателния тракт, както и развитие на някои патологии.

Кои хора не е препоръчително да ядат плода със семките?

Малките деца, които са под три години, не е добра идея да поглъщат динените семки, тъй като съществува риск от задавяне.

Колко много е полезна динята!

Бременните жени и кърмещите майки също трябва да се въздържат от консумацията. Похапването на червената сърцевина съвсем не е забранено, но преди това малките черни точици трябва да бъдат почистени. Те могат да се превърнат във фактор за отключването на множество алергии и затова с тях трябва наистина да се внимава.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес