Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да ядем вечер, за да не пълнеем?

20 февруари 2024, 11:19 часа
Реклама

Въпреки че мнозина опитват да се пазят от консумацията на храна преди лягане – по-простичко казано, гледат да не вечерят, тъй като смятат, че с вечеря рискуват да увеличат мазнините в организма си и, следователно, да наддадат на тегло, тоест, да надебелеят - това не винаги е вярно.

Какво е важно в случая? Важно е да знаете как да изберете подходящо меню за вечеря. Въобще, какво да ядем, преди да спим? Защото, ако приемаме изобилно калории, тогава една леко, но висококалорично похапване преди лягане всъщност може да увеличи мастната маса на организма, като същевременно навреди на натрупването на мускулната маса.

Какви храни е най-добре да ядем вечер?

Д-р Татяна Занин препоръчва определено поведение и хранителен режим. 

Преди да заспите, трябва да ядете леки, лесно смилаеми храни с успокояващи свойства, за да улесните съня. Такива са, например смути от авокадо, кисело мляко, мляко с мед или банан с някакви ядки.

Също можете да пиете напитки с успокоителни свойства, например сок от маракуя или чай от лайка, които естествено помагат да балансирате психиката си, да се отпуснете релаксиращо и да спите нормално. Това има особено значение както за отслабване - ако практикувате такъв режим и си поставяте подобна цел, така и за мускулно възстановяване и растеж.

4 леки закуски преди сън

Малко странно звучи, но желаещите да отслабнат не бива да си лягат гладни, понеже така на следващия ден ще бъдат още по-гладни – и по този начин ще са склонни да ядат повече. Следователно, яденето преди лягане, за да избегнете напълняване, би трябвало да бъде лека, нискокалорична храна като:

- чаша оризова, млечна или соева напитка;

- смути от ягоди или киви;

- кисело мляко;

- желе.

Понякога топъл чай от липа, маточина или лайка, например, е достатъчен, за да намали чувството на глад и в такива случаи дори не е необходимо да вечеряте.

Ако през нощта работите, тези закуски обикновено не са достатъчни, но не е нужно и да прекалявате – би трябвало внимателно да прецените какво да ядете нощем на работа; тоест, да си съставите своеобразна нощна работна диета, желателно и крайно препоръчително с помощта на професионален диетолог.

Кои са най-подходящите храни за вечеря след 50-годишна възраст?

Какво да ядем за мускулна маса преди сън?

Хората, които имат желание да възстановят енергийните си нива и да увеличат своята мускулна маса, стимулирайки мускулното нарастване, е необходимо да консумират продукти, богати на белтъчини. Такива са яйца, мляко и млечни изделия; също въглехидрати с понижен гликемичен индекс – например, пълнозърнести храни. По този начин ще бъде успешно заменена енергията, изразходвана при тренировки, и няма да чувстват глад както по време на тренировъчния процес, така и във времето непосредствено преди и след него.

Някои добри закуски преди сън за онези, които желаят да увеличат своята мускулна маса, може да бъдат, например, овесена каша, кисело мляко, смути от банан или авокадо.

Вредно ли е храненето преди лягане?

В случаите, ако храната е твърде мазна и трудна за смилане, яденето вечер е вредно. При това, може да се яде по това време само с интервал между вечерята и лягането над 3 часа.

Вредно влияние вечер оказват напитки от рода на кафе, какао, черен чай; изобщо, кофеинови безалкохолни напитки преди лягане. Причината е елементарна: такива напитки са ободряващи и не помагат за спокойния сън.

Внимание! Тази статия има само информационно предназначение и не съдържа медицински указания и инструкции. Пазете се от самолечение и винаги се допитвайте до лекар-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес