Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко дълго можем да държим месото във фризера? Това трябва да го знаете!

06 юли 2024, 08:55 часа

Колкото по-горещо става навън, толкова по-често си припомняме, че трябва да държим храната в хладилник или фризер. В противен случай рискуваме тя да се развали и да не бъде годна за консумация.

Не е добра идея сготвената храна да прекарва повече от два часа на стайна температура. Правилно е да изчакаме тя да се охлади след термична обработка и след това да я приберем в хладилник. Температурата, която трябва да поддържаме, трябва да е под 5°C.

Още полезни съвети за това как да съхраняваме храната през лятото:

Още: Не замразявайте тези 8 храни, защото се развалят

Истината е, че ако оставим храната прекалено дълго време на стайна температура, микроорганизмите ще се размножат до толкова, че тя няма вече да е годна за консумация. Ако обаче температурата е под 5°C, техният растеж спира или се забавя.

Специалистите са единодушни, че приготвената вече храна не бива да прекарва твърде дълго време в хладилник, тъй като има микроорганизми, които могат да се размножават и при ниски температури.

Относно замразеното месо, също трябва да сме внимателни. Не бива да мислим, че то може да прекара цяла вечност във фризера. Едно прясно замразено пиле е годно за консумация до една година. След това е добре да разчистим фризера.

Сега ще споделим нещо много любопитно. Ако пилето е било нарязано на части преди замразяването, то променя трайността си и се счита за годно до 9 месеца.

Още: Защо да слагаме дънки във фризера? Отговорът ще ви изненада!

Телешкото и свинското месо, които сме сложили във фризера, остават годни до 1 година.

Ако обаче сме привърженици на рибата и предпочитаме винаги да имаме замразено месо под ръка, трябва да знаем, че сьомгата е свежа и приятна за консумация до 3 месеца. Сомът и треската могат да останат замразени до 8 месеца, но не повече.

Надяваме се тази информация да ви е полезна и благодарение на нея никога да не се налага да изхвърляте замразено месо или сготвени ястия.

Можем ли да съхраняваме сирене, вино и мляко във фризера?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес