Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим с миналогогодишната светена вода

05 януари 2024, 11:19 часа
Реклама

По традиция на Богоявление се взима светената вода, която се пази и се вярва, че тя изцелява душата и тялото. Често светената вода е в повече, какво да се прави в такъв случай с нея? Може ли да се излива?

Уникалната вода от Богоявление

Според църквата водата, осветена на Богоявление по нищо не се отличава от обикновената питейна вода. Разликата е в това, че над светената вода са се молили стотици и понякога хиляди хора, благославяли са я и за призовавали Божията благодат. 

Още: Богоявление с литийно шествие и мъжко хоро в община Елин Пелин

Колко време може да се пази

Светената вода може да се пази с години. При това тя не променя цвета или мириса си. Вярващите свързват това с целебните й свойства.

Ако до следващото Богоявление светената вода не е свършила, не е променила цвета, вкуса и прозрачността си, то тя може да бъде изпита или използвана за измиване. 

Забвение

Още: Храните, които трябва да присъстват на трапезата ни на Йордановден

Все пак не си струва да оставяте светената вода прекалено дълго време, тъй като това може да бъде сравнено със забвение на светинята.

Светената вода в никакъв случай не трябва да бъде изливана в канализацията. Ако се налага да бъде излята, то това трябва да бъде направено в река, да се полее дърво или цветя. Важно е мястото да е чисто.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес