Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жълтък или Белтък - коя част от яйцето е по-полезна?

01 април 2024, 20:44 часа
Реклама

Въпросът кой от тези компоненти на пилешкото яйце е по-полезен е бил и остава изключително актуален. Известно е, че белтъците и жълтъците на яйцата съдържат много ползи за здравето. Въз основа на ползите за тялото, диетолозите създават препоръчителен брой яйца, които трябва да се консумират ежедневно или седмично.

Реклама

Яйчен белтък.

Кокошият белтък има гелообразна структура. Не съдържа липиди и е приблизително 88 процента вода, влакнести структурни протеини, гликопротеини, антибактериални протеини и пептиди. В белтъците на яйцата са открити до 150 различни вида протеини.

Освен това съдържа големи количества витамини B2, B3 и B5, както и значителни количества витамини B1, B6, B8, B9 и B12. Освен това протеинът не съдържа мазнини, което го прави много по-малко калоричен в сравнение с жълтъците. Хората, които губят наднормено тегло, трябва да обърнат внимание на това свойство на протеина.

Белтъкът и жълтъкът се различават значително не само по химичен състав и хранителна стойност, но и по технологични свойства. Тяхната обща черта е съдържанието на всички необходими екзогенни аминокиселини в най-доброто за човека съотношение. Именно поради това обстоятелство яйчният белтък се нарича стандартен протеин.

Защо яйцата са толкова полезни?

Яйчен жълтък.

Повечето от хранителните вещества в едно яйце се намират в яйчните жълтъци. Пилешкият жълтък е истински източник на витамини - A, D, E, K, B1, B2, B5, B6, B9 и B12. Яйчният жълтък също е богат източник на ненаситени мастни киселини, които са полезни за нашето тяло.

В допълнение, жълтъкът съдържа лецитин, който е основният компонент на биологичните мембрани. Сред микроелементите, съдържащи се в жълтъка, са калций, цинк и фосфор. Поради високото съдържание на желязо, жълтъкът се препоръчва особено за хора, които имат кръвни заболявания и анемия.

Това обаче не е всичко. Яйчният жълтък е ценен източник на холин, съставка, необходима за развитието и активното функциониране на мозъка. Има пряко въздействие върху състоянието на нашата памет. Освен това холинът може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с болестта на Алцхаймер или деменция.

Въпреки че липидите, витамините и минералите обикновено са концентрирани в жълтъка, протеините са разпределени почти равномерно между жълтъка и белтъка.

Има много дискусии за холестерола, който се съдържа в пилешкия жълтък. Дори преди 10 години много хора се опитваха да не ядат повече от две яйца на седмица. Това ограничение се дължи на страх от повишаване на нивата на холестерола.

Широко разпространено е мнението, че консумацията на яйца в много по-големи количества от здрави хора не повишава риска от коронарна болест на сърцето. Напротив, смята се, че може да донесе много ползи за здравето. За да се намали нивото на лошия холестерол в организма, се препоръчва да се изключат наситените мастни киселини от диетата, които трябва да бъдат заменени с ненаситени мастни киселини (растителни мазнини).

Ползи и вреди от варените яйца за здравето

Жълтъците са много полезни за здравето

Жълтъкът е богат източник на витамин А, витамини от група В и желязо. Съдържа и холестерол, който обаче не е толкова опасен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Холестеролът в жълтъка се съдържа заедно с лецитин, естествен емулгатор, който разтваря мазнините и холестерола. По този начин предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

Заслужава да се отбележи, че най-меките яйца са най-лесни за смилане от организма. Не трябва да ядем сурови яйца, защото протеинът в суров вид е по-трудно смилаем. Освен това съществува риск от салмонелоза.

За да обобщим, никоя храна няма толкова цялостна хранителна стойност като пилешкото яйце.

Добра идея ли е пропускането на жълтъците?

Яйцата са пълни с ценни хранителни вещества. Хората, които целенасочено отказват да ядат жълтъци в името на фигурата си, грешат.

Много по-добра идея би било яйцата да се консумират като цялостен продукт от две съставки. Полезните съставки както на пилешките протеини, така и на жълтъците се допълват идеално, така че не е необходимо да се отказвате от тях.

Яйцата трябва да присъстват в диетата на деца и възрастни хора. Не забравяйте обаче, че яйцата са един от най-честите алергени, така че не трябва да се дават на деца под 1 година.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес