Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

19 април 2024, 15:33 часа
Реклама

Умората и сънливостта могат да бъдат симптоми на различни основни заболявания. Ето девет заболявания, които могат да доведат до тези симптоми:

Синдром на хроничната умора (СХУ): Познат още като миалгичен енцефаломиелит (МЕ), CFS е комплексно заболяване, което се характеризира с изключителна умора, която не се подобрява с почивка. Хората с CFS често изпитват сънливост, болки в мускулите и когнитивни затруднения, които могат значително да повлияят на ежедневния живот.

Сънна апнея: Това нарушение на съня причинява прекъсвания на дишането по време на сън, което води до лошо качество на съня и сънливост през деня. Сънната апнея може да доведе до умора поради неадекватната почивка през нощта.

Анемия: Анемията възниква при недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта. Това може да доведе до умора, тъй като тъканите на организма не получават достатъчно кислород, което предизвиква чувство на умора и сънливост.

Хипотиреоидизъм: Хипотиреоидизъм: състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза, може да причини умора, наддаване на тегло и отпадналост. Липсата на хормон на щитовидната жлеза се отразява на метаболизма, енергийните нива и цялостното благосъстояние.

10 причини защо винаги се чувстваш уморен

Фибромиалгия: Това хронично болково разстройство се свързва с широко разпространена мускулно-скелетна болка, умора и нарушения на съня. Умората при фибромиалгия може да бъде изтощителна и често е придружена от когнитивни проблеми, като проблеми с паметта и затруднена концентрация.

Депресия: Психичните разстройства като депресията могат да проявят физически симптоми, включително умора и сънливост. Постоянното чувство на тъга, безнадеждност и ниски нива на енергия допринасят за тази умора.

Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ): С намаляването на функцията на бъбреците при CKD в организма се натрупват токсини, които водят до умора и сънливост. Често срещаната при CKD анемия допълнително допринася за умората поради намалената способност на кръвта да пренася кислород.

Диабет: Неконтролираният диабет може да доведе до умора поради колебанията в нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар е твърде висока или твърде ниска, това може да се отрази на енергийните нива и да допринесе за чувството на умора и сънливост.

Множествена склероза (МС): МС е неврологично заболяване, което засяга централната нервна система. Умората е често срещан симптом на МС, който често се описва като непреодолим и не е свързан с физическо натоварване. Тази умора може значително да повлияе на ежедневните дейности и качеството на живот.

5 причини за постоянна сънливост и умора през деня

Овладяването на умората и сънливостта, свързани с тези заболявания, често изисква цялостен подход, насочен към основното заболяване, както и към промени в начина на живот. Лечението може да включва медикаменти, терапия, промени в диетата, физически упражнения и практики за хигиена на съня.

Например при CFS може да се препоръчат дейности за стимулиране на темпото, когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и лекарства за справяне със симптомите. При сънна апнея използването на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) по време на сън може да подобри дишането и да намали сънливостта през деня. Лечението на анемията може да включва добавяне на желязо или отстраняване на основната причина, като например недостиг на витамини или хронична загуба на кръв.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес