Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 на пръв поглед „безобидни“ навика, които преждевременно състаряват мозъка ви

06 юни 2024, 10:41 часа

Точно както телата ни, мозъците ни се променят с възрастта. Колкото повече остаряваме, толкова по-трудно си спомняме информация, като името на ресторант, в който сме ходили или къде сме оставили ключовете си. Или може да отнеме повече време, за да научите нещо ново.

Но добрата новина е, че всъщност имаме голям контрол върху поддържането на мозъците си здрави и от преждевременно стареене - и това започва с ежедневните навици. Най-вече поведението, което избягваме, може да има положително въздействие върху нашето познание.

1. Не получавате достатъчно социално взаимодействие.

От дистанционна работа до раждане на ново бебе до пенсиониране, има много ситуации, които животът ни поставя и които могат да направят по-голямо предизвикателство да излезем и да бъдем социални.

 В нашата култура е толкова често срещано бавно да губим социалната си мрежа, докато вървим през живота. Трябва да имаме някаква социална мрежа, към която можем да се обърнем винаги, когато имаме нужда – или дори ако не мислим, че имаме нужда от нея.

Има определени хора, които са буквално физически изолирани … или може да нямат приятели и семейство в района си, и тяхната онлайн общност се превръща в техен спасителен пояс и може да има някаква реална полза.

2. Поддържате мозъка си активен – но само като правите едни и същи неща отново и отново.

Вие не само искате да ангажирате мозъка си, като запазите уменията, които вече имате, но също така искате да изведете мозъка си извън неговата зона на комфорт.

Ако кажете: „Вече не съм дете. Няма да се притеснявам да науча нещо. Това всъщност може да саботира здравето на мозъка ви и да доведе до преждевременно стареене на мозъка.

Точно както когато срещнем някой нов, научаването на нещо ново формира връзки между нашите мозъчни клетки и помага да запазим мозъка си млад.

Винаги трябва да разширявате умствените си хоризонти. Ако никога не сте взимали музикален инструмент, научете музикален инструмент. Ако никога не сте чели чужд език, научете чужд език.

3. Отхвърляте хроничния стрес, който носите наоколо.

Стресът е част от ежедневието и телата ни обикновено могат да се възстановят бързо от конкретно стресиращо събитие или ситуация. Проблемът е, когато този стрес стане хроничен - и ние не го адресираме.

Ние наистина сме добри в поддържането на реакцията на стрес през целия ден – на умерено ниво, което може дори да не забележим. Дори когато не се случва нищо стресиращо, може да носим подсъзнателен стрес.

Важно е да сме наясно с този стрес и да го освобождаваме през целия ден, като например да внимаваме за мислите си и да забавяме дишането си. Създаването на краткосрочни състояния на остър стрес в нашето тяло“ всъщност може да помогне за облекчаване на стреса, като например използване на сауна, вземане на студен душ или опит за тренировка с висока интензивност. Това ни дава повече състояния на релаксация през деня и по-добро качество на съня през нощта.

Когато сме в състояние да имаме по-дълбоки състояния на почивка, както през деня, така и докато спим, ние даваме шанс на нашите неврони също да се възстановят и да забавят стареенето на мозъка.

4. Разчитате твърде много на храна за вкъщи.

Когато сме заети с нашия професионален и социален живот, естествена тенденция е да изберем нещо, което е бързо, което можете да пъхнете в микровълновата или да отидете на шофиране. Но в дългосрочен план това може да не е най-доброто за нашите мозъци.

Бързите храни често са силно преработени и пълни с наситени мазнини и добавени захари. Проучванията показват, че диета с високо съдържание на тези видове храни през годините може да доведе до по-висок риск от деменция.

Знаем, че те могат преждевременно да състарят мозъка и да доведат до здравословни състояния, които не са добри за мозъка. Например, проучвания показват, че неконтролираният диабет може да доведе до свиване на мозъка

Няма нищо лошо в това да ядете бърза храна или храна за вкъщи от време на време – това е вкусно, може да бъде най-достъпният вариант и понякога просто имаме нужда от него. Доколкото можете, опитайте се да се съсредоточите и върху диета с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, като зелени листни зеленчуци, риба, зехтин и ядки. Доказано е, че омега 3 повишават паметта, ученето и кръвния поток в мозъка.

5. Стремите се към достатъчно сън всяка нощ, но качеството не е добро

Дори ако се стремите да спите препоръчаните седем до девет часа на нощ, ако качеството на съня ви е лошо, вероятно ще се събудите уморени на следващия ден. И както количеството, така и качеството на съня са от съществено значение за здравето на мозъка.

По време на сън спомените от деня се сортират и поставят на правилното място, за да имаме достъп в бъдеще. Също така бета-амилоидът, лепкавият протеин, който сее хаос в мозъците на хората с Алцхаймер, се изчиства по време на сън. Когато сънят е твърде кратък или с лошо качество тези процеси се прекъсват.

Лекар: Това любимо ястие намаляване риска от развитие на Алцхаймер

На следващия ден може да ви е трудно да се концентрирате или трудно да си припомните информация. Но с годините лошият сън може да увеличи риска от преждевременно стареене на мозъка ви и развитие на деменция.

6. Не включвате физическа активност в начина си на живот.

Физическите упражнения, особено сърдечно-съдовите, но също и упражненията за изграждане на мускули, са важни за поддържане на мозъка... млад. Всъщност може да увеличи хормоните на растежа в мозъка, като нервни фактори, които насърчават здравето и благосъстоянието на мозъка.

Освен тренировките, е важно да превърнете физическата активност в част от начина си на живот. „Независимо дали става дума за … градинарство или разходка, има някои неща, които бихме могли да включим в ежедневието си, които в дългосрочен план вероятно са по-устойчиви и полезни от прекарването на един час във фитнеса веднъж седмично.

3 хранителни добавки, които ще навредят на мозъка ви, ако се приемат ненужно

Когато физическата активност се превърне в навик за цял живот, има множество ползи, от намаляване на стреса и увеличаване на притока на кръв към мозъка.

Запомнете: Ние имаме голям контрол върху здравето на нашия мозък.

Най-лошото нещо, което можем да направим за мозъка си, е просто да се откажем с възрастта.

Не мислете, че всичко просто трябва да се случи по този начин, защото остарявате. Грижете се за мозъка си, грижете се за тялото си. И ако направите това, можете успешно да остареете и да нямате толкова много промени, колкото си мислите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес