Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки че са полезни, яденето на овесени ядки всеки ден води до тези проблеми

07 октомври 2023, 10:33 часа
Реклама

Хората често се делят на такива, които обичат да закусват овесени ядки и такива, които не обичат. Съветваме ви да разберете неговите полезни свойства, за да можете да започнете да ги използвате всеки ден.

Овесената каша може да понижи нивата на холестерола. Пълнозърнестите овесени ядки са богати на фибри, които ви помагат да сте сити между храненията и регулират нивата на кръвната захар. Овесените ядки също имат нисък гликемичен индекс.

Овесените ядки са богати на витамини и основни минерали като манган, фосфор, магнезий, желязо, цинк и фолиева киселина.

Стимулират загубата на тегло

Изследванията показват, че добавянето на овесена каша към храната ви помага да увеличите чувството си за ситост и е идеално за тези, които искат да отслабнат.

Фибрите, съдържащи се в овесените ядки, насищат тялото ни по-бързо. Това помага за предотвратяване на преяждането и също така намалява дневния ви прием на калории, което води до загуба на тегло.

Не трябва обаче да консумирате инстантни овесени ядки, тъй като те съдържат захар и консерванти.

Намаляват нивата на холестерола

Високият холестерол е значителен рисков фактор за сърдечни заболявания, но редовното ядене на овесени ядки може да помогне за подобряване на нивата на холестерола.

Тази засищаща храна за закуска може да се похвали със специален вид фибри, известни като бета-глюкан, които увеличават елиминирането на богатата на холестерол жлъчка от тялото. Може да помогне за намаляване на нивата на холестерола с 15%.

Разтворените фибри също забавят храносмилането и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар.

Регулират нивата на кръвната захар

Тъй като овесената каша се усвоява бавно, тя помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Това е полезно за хора с диабет и е полезно за всеки, който следи теглото си.

Високото съдържание на фибри в овесените ядки забавя храносмилането и насърчава бавното и равномерно освобождаване на глюкоза в кръвта.

По колко овесени ядки трябва да се ядат за закуска?

Богати на антиоксиданти

Овесените ядки са богати на антиоксиданти: фитинова киселина, витамин Е, фенолни съединения и авенантрамиди, които се борят с възпалението и подобряват притока на кръв.

Подобряват работата на червата

Фибрите са ключов компонент на здравата храносмилателна система. Фактът, че преминава през червата неразграден, означава, че увеличава обема на изпражненията, което предотвратява запек и насърчава редовността.

Намаляват кръвното налягане

Доказано е, че антиоксидантите в овесените ядки увеличават производството на азотен оксид, който разширява и отпуска кръвоносните съдове, причинявайки спад на кръвното налягане.

Ако имате проблеми с получаването на достатъчно фибри, опитайте да добавите повече пълнозърнести храни към вашата диета, като овесени ядки за закуска.

Намалява риска от рак на дебелото черво

Овесената каша се бори с рака на дебелото черво, защото съдържа авенантрамиди (вид антиоксидант), който помага за забавяне на клетъчните мутации.

Учените са провели проучване, в което хората ядат овесени ядки всеки ден в продължение на три месеца. След 30 дни туморът намалява значително по размер.

Овесените ядки са богати на витамин Е, мед, селен и цинк, които са антиканцерогенни съединения.

Лекар разкри защо НЕ трябва да ядете овесени ядки всеки ден

Подобряват имунната система

Бета глюканът в овесените ядки стимулира функционирането на белите кръвни клетки, което помага в борбата с инфекциите в тялото, като по този начин укрепва имунната система.

Той също така повишава активността на други имунни клетки като неутрофили, макрофаги и естествени клетки убийци, които помагат да се отървете от паразити, бактерии, вируси и гъбички.

Селенът и цинкът в овесените ядки помагат в борбата с инфекциите. Освен това съединенията в овесените ядки се свързват с бактерии, гъбички и вируси, помагайки за повишаване на имунитета.

Въпреки че са полезни, яденето на овесени ядки всеки ден води до тези проблеми:

Фитиновата киселина в овесените ядки, способства да извлича калция от костната тъкан. Фитинът може да е вреден за деца, чиито кости все още не са напълно оформени.

Съдържат глутеноподобен протеин - за някои хора глутенът е силно противопоказен, тъй като може да причини обриви, слабост, диария и други признаци на хранителни алергии. В тежки случаи се развива цьолиакия.

Съветът на специалистите е да консумирате овесени ядки не повече от веднъж на 2-3 дни, като ги редувате с други зърнени храни и продукти.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес