Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникално вкусни и здравословни курабийки с фъстъчено масло

05 септември 2023, 07:15 часа

Рецептите за дребни сладки, на които можете да попаднете в интернет, са еднотипни. Вкусът им е класически – маслен, с аромат на канела или съвсем обикновен.

Рядко човек може да попадне на дребни сладки, които да се превърнат в любимото му лакомство и с удоволствие да ги похапва.

Днес обаче ще споделим с вас едни чудни фъстъчени курабийки, които поне веднъж трябва да приготвите и опитате. Балансирани са много вкусове и накрая се получава истинска експлозия.

Още: Класическа рецепта за курабии

Ще станете свидетели на специфичния фъстъчен почерк, примесен с леката сладост на кафявата захар и закачливо прегърнат от хрупкавостта на овесените ядки. Към всичко това добавете дискретния намек на банан и се опитайте да си представите за какво ви говорим.

Истински щастливи сме, че имаме възможността да споделим рецептата с вас.

Има и друго много важно нещо, което не бива да пропускаме. Ако не сте фен на чистенето и това е една от причините, поради които се въздържате от кулинарни изяви, то дишайте спокойно. Тези курабийки с фъстъчено масло се приготвят много чисто. През цялото време може да ползвате миксер или да бъркате с лъжица, ръцете ви ще останат чисти.

Тестото не се пипа с ръка, тъй като е доста лепкаво. Единствено може да си помогнете с пръсти, когато оформяте курабийките, но не е задължително.

Още: Курабийки - прасковки по класическата бабина рецепта

Имайте предвид, че палитрата от вкусове, за която ви разказваме, ще се усети най-добре, когато похапвате сладките напълно охладени.

Как да си приготвите най-вкусните курабийки с фъстъчено масло?

Необходими продукти

  • брашно - 200 гр
  • овесени ядки - 200 гр
  • кафява захар - 100 гр
  • фъстъчено масло - 170 гр
  • кисело мляко - 170 гр
  • яйца - 1 бр
  • банани - 1 бр
  • масло - 30 гр
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.

Още: Традиционните курабийки на баба

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да смесите брашното, бакпулвера, содата и солта. Желателно е брашното да бъде предварително пресято.

В друг съд трябва да разбиете мекото масло, фъстъченото масло, захарта и яйцата. Когато се получи хомогенна смес, добавете киселото мляко и намачкания банан. Продължете с бъркането, докато не се получи гладък крем.

Следващата стъпка е добавянето на овесените ядки. Изчакайте известно време, за да може сместа да ги поеме. Едва след това добавете и сухите съставки.

Трябва да се получи лепкаво тесто, с което е малко неприятно да се работи, но пък целта оправдава средствата.

Пригответе си достатъчно голяма тава за печене, която да покриете с хартия.

Оформете сладки, като се стараете да бъдат с приблизително еднакъв размер.

Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса. Ако ползвате вентилатор, може да увеличите градусите до 200. Бъдете наблизо, защото тези курабийки са готови за 15 минути. Златистият им загар подсказва, че е време да ги извадите от фурната.

Да ви е сладко!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес