Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален патладжан с доматен сос по турски - вкусотия от нашите комшии

08 септември 2023, 13:00 часа

Много вкусно зеленчуково ястие. Може да се сервира като самостоятелно второ ястие или като гарнитура към месо или риба. Връзва се с ориз или тестени изделия и пасва на постна трапеза.

Съставки на уникален патладжан с доматен сос по турски

·         Патладжан - 500гр.

·         Домати-400гр.

·         Пипер-250-300гр.

·         Лук - 200 гр.

·         Чесън - 3-4 скилидки.

·         Зелените босилек (или кориандър, или магданоз).

·         Растително масло.

·         Прясно смлян пипер (аз имам смес от чушки).

·         Захар-1/2 ч.л

·         Сол.

На-вкусната рецепта за "бити" патладжани

Начин на приготвяне

Измийте патладжана, подсушете го и нарежете на кръгчета 7-10 мм. Ако патладжанът е голям, нарежете на половинки или четвъртинки. Посолете, разбъркайте и оставете за 20-25 минути, за да излезе горчивият сок. След това отърсете излишната сол от патладжаните, ако е останала, и посолете горчивия сок.

Запържете патладжана на порции в добре загрят тиган с растително масло. Пържете първо от едната страна за 1-2 минути, а след това и от другата. Сложете изпържения патладжан в купа и затворете капака, за да се затопли.

Пригответе доматения сос: Обелете лука и го нарежете на малки кубчета. Загряваме тигана с малко количество растително масло (3 супени лъжици), добавяме лука, посоляваме малко и запържваме, докато лукът омекне.

Най-вкусните начини за приготвяне на патладжани - 3 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!

Измийте чушката и почистете от семките. Чушката се нарязва на малки кубчета и се добавя към лука. Разбъркайте и запържете, като разбърквате от време на време за 5-7 минути.

Правим кръстовидни разрези в доматите и ги потапяме във вряща вода за 2-3 минути. След това посоляваме горещата вода и заливаме доматите със студена вода. Доматите се обелват и се нарязват на ситно. Добавете доматите към чушките и лука, разбъркайте и оставете да къкри на умерен огън 10-15 минути, като разбърквате от време на време.

След това добавете наситнените босилек и ситно нарязания чесън. Сол, черен пипер на вкус. Добавяме захар и разбъркаме.

Сега ще прехвърлим патладжаните в доматения сос, разбъркайте внимателно. Затворете капака и оставете да къкри 1-2 минути на слаб огън. Сервирайте горещ или студен, поръсен с нарязани билки. Патладжаните в доматен сос с чесън са готови.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес