Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта, която ще ви изненада: Печен ориз с мляко и яйце

24 юли 2024, 15:59 часа

Рецептите за готвене никога не свършват. Винаги има нещо ново, което си струва да опитате и такъв е случаят с ориза с мляко и яйца. Може да изглежда странно, но ви обещаваме перфектен вкус. Лесна рецепта, която се приготвя без много усилия. Просто следвайте стъпките, описани по-долу и ще се учудите от резултата.

Още: Изкушаващо и много лесно: Домашно сладко от къпини

Необходими съставки:

  • 700 мл мляко
  • 300 г несолена извара (по желание може да я замените със сирене)
  • 200 г ориз
  • 3 жълтъка
  • Масло
  • Натрошен хляб
  • Сол

Начин на приготвяне:

За да започнете с рецептата, първо трябва да кипнете млякото, като добавите малко сол. Когато млякото започне да завира, е време да добавите ориза. Разбъркайте и го оставите да поври 10 минути. Важно е да разбърквате от време на време, за да не залепнат оризовите зърна по дъното на съда.

Свалете от котлона и след като опитате за сол, оставете да изстине. През това време тава се намазва с масло и се поръсва с препечен и натрошен хляб.

В малка купа сложете изварата и я разбъркайте с жълтъците, докато получите еднородна смес. Добавете тази смес към ориза и разбъркайте добре. Когато оформите тесто, го изсипете в тавата, която сте приготвили и го разпределете по цялата й повърхност. Накрая отново се поръсва с натрошен препечен хляб и се слага да се пече.

Още: Интересна и много свежа салата с диня

Внимавайте да загреете фурната на 180 градуса и оставете да се пече 45 минути. При бавно готвене оризът ще е поел цялото мляко и ще е омекнал достатъчно. Ако не сте сигурни в готовността, можете да го проверите, като го пробиете с нож. След като се изпече е достатъчно да се охлади и да се отдели от стените на тавата. Накрая остава само да го сервирате на близките си.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес