Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е за вярване, но маринованата диня е ЖЕСТОКА на вкус. Вижте рецептата!

05 юни 2021, 11:40 часа
Реклама

Малцина са имали удоволствието да вкусят от това необикновено кулинарно творение. Става въпрос за шедьовър, който наистина си струва да пробвате да приготвите. Вкусът на динята е коренно различен от този, който познаваме. Тя е балансирано кисело – солена, с лек привкус на чесън. Звучи странно, но всъщност е жестоко вкусно.

Освен като предястие, може да я похапвате и като десерт. Поднесена на трапезата, гарантирано ще прикове погледите към себе си и съвсем скоро няма да има и следа от нея. Малките деца не могат да й се наситят, а възрастните недоумяват как до този момент не са се сещали да я приготвят по този начин.

Как да приготвите най-вкусната маринована диня?

Не бива да ви смущава това, че при мариноването се използва чесън. Тази съставка съвсем няма да промени вкуса на плода, напротив – ще го подсили. Рецептата е наистина лесна и простичка и дори не изисква стерилизация, както повечето консервирани храни.

Не се налага да подбирате конкретен сорт дини, нито е нужно те да бъдат узрели. Ако попаднете на леко розовикав плод, побързайте да го мариновате. Той е идеален за целта.

Съставки за един 3 – литров буркан:

• диня;

• чесън - 1 - 2 скилидки.

За марината:

• вода - 1 л;

• захар - 4 супени лъжици. л .;

• сол - 1 супена лъжица. л .;

• 9% оцет - 50 мл.

Най-напред се заемете с почистването и измиването на бурканите. При необходимост ги стерилизирайте. На дъното им поставете няколко скилидки чесън, предварително обелени.

Необичайни деликатеси от диня

Динята измийте добре и след това я нарежете на тънки резени, подобно на филийки. Големината им трябва да е такава, че да могат лесно да се поберат в буркана. Ако семената на плода не са ви приятни, може да ги отстраните. Дори да не го направите, вкусът на динята съвсем няма да се промени.

Опитайте така да подредите динята, че да не остане никъде свободно пространство. Нека резените бъдат плътно един до друг.

Салата "Диня"

В тенджера кипнете водата и към нея добавете солта и захарта. Прибавете маринатата към динята, подредена в буркана и след това полейте с оцет. Затворете много здраво капака и приберете на сухо и хладно място, където ще се съхранява.

След известно време отворете и похапнете с удоволствие. Сигурни сме, че това кулинарно изкушение ще се хареса на всеки един от вас!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес