Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесна домашна питка с прясно мляко

08 май 2021, 14:19 часа
Реклама

Знаете ли, че хлябът е едно от най-старите и велики човешки изобретения? Според историците, той се е появил много преди да бъде измислено брашното. . Днес хлябът е основата на храненето в почти целия свят. Какви са свойствата и ползите от домашния хляб? Струва ли си да печете хляб сами и как да го направите по бърз и лесен начин?

Домашната питка /хляб/ не съдържа изкуствени добавки, не създава газове, много е по-хранителен, има намалено съдържание на глутен, помага за регулиране нивата на кръвната захар и още много други. 

Печенето на домашен хляб е наистина лесно! Пример за това е днешната рецепта, по-малко от 2,5 часа е достатъчно и можете да получите прекрасен домашен хляб с прясно мляко. Всичко, от което се нуждаете, е мая, брашно, сол, мляко и евентуално малко захар (за да стимулирате прясната мая да работи). Тестото се втасва само във формата и също се пече в нея по-късно.

Рецептата е наистина лесна и подходяща за заети хора. Необходими са ви само 3-4 минути, за да замесите тестото, можете да го направите на ръка или да използвате  миксер.

Представяме на вашето внимание...

СЪСТАВКИ

Пшенично брашно 550 г

Сол 1,5 ч.л.

Прясна мая (квас) 15 г

Хладко мляко (закваска) 50 г

Хладко мляко 350 мл

Пшенично брашно (закваска) 2 с.л.

Захар (закваска) 0,5 ч.л.

Начин на приготвяне.

Потгответе първо закваската:

1. Натрошете маята, изсипете я в купа, добавете захар и брашно. Налейте хладко (но не горещо) мляко, разбъркайте добре и оставете настрана за няколко минути.

2. През това време изсипете брашното в купата и добавете сол. Добавете квасната мая и изливайки бавно млякото, бавно замесете тестото. След около 4 минути ще постигнете идеалната консистенция за тесто.

90 мин.

изгряващ

3. Покрийте формата за печене (12х24 см) с хартия за печене или я намажете с малко масло / олио и поръсете с галета / трици. Поставете тестото във формата и го покрийте с кърпа за 1,5 часа.

4. Загрейте фурната до 200 градуса. Поръсете горната част на питката със студена вода, внимателно я нарежете с остър нож и я поставете във фурната. Печете 40 минути.

Прехвърлете горещия хляб върху решетка или дървена повърхност.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес