Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кисели краставички с люти чушки - как се приготвя тази чудесия

02 септември 2024, 23:32 часа

Ако обичате пикантни вкусове и търсите нещо различно за зимната си трапеза, киселите краставички с люти чушки са идеалният избор. Тази рецепта комбинира свежестта на корнишоните и аромата на магданоз с огнената пикантност на лютите чушки. Маринатата от винен и балсамов оцет, захар и подправки придава уникален вкус на това вкусно ястие. В следващите редове ще ви разкажем как да приготвите тази чудесна комбинация у дома, за да радвате семейството и приятелите си през студените месеци.

Необходими продукти за кисели краставички с люти чушки

За да създадете тази уникална рецепта, ще ви трябват следните съставки:

За основата:

  • Люти чушки – 1,5 кг
  • Корнишони – 500 г
  • Магданоз – 1 връзка
  • Чесън – 1 връзка пресен или 1/2 глава стар чесън
  • За маринатата:
  • Винен оцет – 1/2 ч.ч.
  • Балсамов оцет – 1/2 ч.ч.
  • Захар – 1/2 ч.ч.
  • Олио – 1 ч.ч.
  • Сол – 4 с.л.

Разкриха рецептата за най-вкусните кисели краставички

Как да приготвим тази пикантна вкусотия?

Приготвянето на кисели краставички с люти чушки изисква малко време и внимание, но резултатът определено си заслужава усилията. Ето как да приготвите тази чудесна комбинация стъпка по стъпка:

1. Подготовка на продуктите

Започнете с лютите чушки – измийте ги добре и ги подсушете с кухненска кърпа. За да запазите тяхната хрупкавост и вкус, изпечете ги леко на грил тиган, скара или на котлон, без да ги препичате. Трябва само леко да се обгорят, за да придобият допълнителен аромат. След изпичането, направете разрез по дължината на всяка чушка, за да могат да поемат маринатата по-добре.

Корнишоните също се измиват и почистват добре. Нарежете ги първо на половина, а после още веднъж по дължина, за да се получат четвъртинки. Това ще им позволи да абсорбират маринатата по-бързо и равномерно. Ако използвате стар чесън, оставете скилидките цели, а ако е пресен, нарежете го на ситно.

кисели краставички

2. Приготвяне на маринатата

В голяма тенджера комбинирайте двата вида оцет – винен и балсамов, заедно със захарта, олиото и солта. Разбъркайте добре, докато захарта и солта се разтворят напълно. Добавете ситно нарязания магданоз и чесъна в маринатата, за да добавите свежест и допълнителен аромат.

3. Мариноване на чушките

Поставете леко изпечените чушки в тенджерата с маринатата и ги оставете да се мариноват за около два часа. Разбърквайте периодично, за да се уверите, че всички чушки и краставички се покриват равномерно с маринатата и поемат добре вкусовете.

4. Напълване на бурканите и стерилизиране

След като чушките са престояли в маринатата, разпределете корнишоните и чушките в чисти бурканчета. Добавете маринатата във всеки буркан, като преди това я разбъркате добре, за да се разпределят равномерно подправките. Ако е необходимо, долейте малко вода, за да се покрият напълно чушките и краставичките. Затворете бурканите с капачки.

Нито един буркан с кисели краставички няма да гръмне, ако направите това

За да запазите вкуса и да удължите срока на годност на консервите, е важно да ги стерилизирате. Поставете бурканите в голяма тенджера с вода и ги варете около 10 минути след като водата заври. След това ги извадете и оставете да се охладят напълно.

5. Съхранение

След като бурканите изстинат, ги съхранявайте на тъмно и прохладно място, като килер или мазе. Така ще запазите вкуса и качеството на консервите за дълъг период.

Киселите краставички с люти чушки са отличен избор за всички, които обичат пикантните вкусове и търсят нещо по-различно от традиционните зимни консерви. С тази рецепта можете лесно да приготвите ароматна и хрупкава зимнина, която ще добави разнообразие и пикантност към вашите ястия.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес