Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната да имаме винаги крехко пържено свинско месо?

09 април 2024, 13:11 часа
Реклама

При пържене месният продукт може да се развали много бързо. Често месото може да се окаже недостатъчно изпечено или, напротив, прекалено сухо.

Реклама

Специално за вас ще разкрием всички тънкости на приготвянето на пържено месо и дори ще ви помогнем да изберете напитка, която ще подчертае вкуса и ще добави специални пикантни нотки към вашето месно ястие.

За да направите месото сочно и крехко, трябва да вземете предвид вида и възрастта на животното, количеството мускулна мазнина, както и частта от трупа.

Филето се счита за идеално за пържене. Имат тънки мускулни влакна и не губят сочността си при готвене. Но най-крехкото и вкусно парче за пържене е филето, просто не можете да намерите по-добро!

Бутът, плешката и вратът са меса, които не трябва да се използват за пържене. Именно в тази част има много здрава съединителна тъкан поради добре развитите мускули. Тази част от трупа е идеална за дълго задушаване, но не и за пържене.

За пържене също си струва да вземете предвид вида на месото, защото всички те имат различен метод на готвене и продължителност. Най-лесно се готви свинско месо, най-трудно говеждо.

Как да пържите месо в тиган: специални тънкости

Ако искате да получите перфектно изпържено месо, крехко отвътре и със златиста коричка отвън, следвайте нашите прости, но много полезни съвети!

На какво да пържим месо?

За да приготвите вкусно и най-важното сочно месо, се препоръчва да използвате тиган с дебело дъно. Именно в такъв тиган ще се поддържа постоянно висока температура по време на цялото готвене, а топлината ще бъде равномерно разпределена по цялата повърхност.

Моля, имайте предвид, че месото трябва да се постави в добре загрят тиган, предварително намазан със зеленчуци или масло. Това ще позволи на парчетата веднага да придобият коричка от всички страни, която ще задържи целия сок вътре.

Мие ли се месото преди готвене или не?

Бързо и лесно можете да изпържите месо на грил тиган. Първо, не изисква много масло. Достатъчно е да смажете изпъкналите жлебове или да напръскате масло по цялата повърхност. Второ, всички сокове се вливат в жлебовете между изпъкналите ребра, изпаряват се и правят ястието меко, нежно и ароматно. Оказва се, че месото отслабва в собствения си сок.

На каква температура трябва да пържите месо?

Ако искате да запазите всички сокове и да получите крехък, добре изпържен продукт, тогава трябва да готвите месото на два етапа.

Първият етап е бързо пържене, изискващо температура над 70 градуса. Именно на този етап се образува същата коричка, която запазва сочността на ястието. Между другото, за да получите хрупкава, карамелизирана коричка, мариновайте месото преди пържене в сос терияки или в смес, която съдържа мед или гранулирана захар.

На втория етап - бавно "пържене", струва си да поддържате температурата не по-висока от 60 градуса.

Ето защо, за да определите правилно степента на готовност на месното ястие, препоръчваме да използвате термометър от неръждаема стомана. Този инструмент записва температури от 20 до 280 градуса, което ви позволява да покриете всички етапи на печене.

Тези общи правила ще ви помогнат да избегнете изсушаването на месото и ще го направят по-меко отвътре. Но не забравяйте, че просто няма идеален метод, подходящ за всички видове месо.

Кога се осолява месото - преди, по време на готвене или след това

Пържено месо с лук в тиган

Хванете лесна и много бърза рецепта за приготвяне на вкусно и апетитно пържено месо. Готвенето изобщо няма да отнеме много време, а месното ястие ще ви зарадва с нежните си и ароматни качества!

съставки:

·         Свинско филе - 500гр

·         Лук - 1 бр.

·         Растително масло - 2 супени лъжици

·         Подправки - ½ с. л.

·         Сол на вкус

Приготвяне:

     Първо трябва да измиете и подсушите добре месото. Излишната влага може лесно да се отстрани с хартиени кърпи. Не забравяйте, че излишната влага предотвратява образуването на кора.

     Нарежете месото на кубчета напречно, около 3-4 см отстрани.

     Нарязаните парчета свинско се слагат в купа и се добавят подправките (по щипка червен пипер, розмарин, смлян черен пипер, сух чесън). Можете да използвате всякакви други билки и подправки по ваша преценка. Тук се налива 1 с. л. растително масло.

     След това трябва да разбъркате всичко добре с ръцете си и да покриете купата с хранителен филм. Оставете месото за 30-40 минути на стайна температура.

     Обелете и нарежете лука на половин пръстени, приблизително 2-3 мм.

     В тиган с дебело дъно се изсипват 2-3 с. л. растително масло и загрейте добре на среден огън. Поставете месото там и следете за появата на коричка. Гответе 3-5 минути до златисто кафяво.

     След това към месото се добавя наситненият лук и се запържва още 2-3 минути. Разбъркайте с шпатула и гответе лука, докато стане прозрачен и златисто кафяв.

     След това трябва да добавите сол, да разбъркате добре и да доведете ястието до пълна готовност. Нарежете месото, ако изтича бистър сок, то е напълно сварено.

     Можете да сервирате месото веднага след приготвянето му. Зеленчуците, варените зърнени храни и тестените изделия са идеални за месни ястия.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес