Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави царското сладко от кайсии?

25 юли 2024, 10:22 часа

Едно от сладките изкушения, които със сигурност си спомняте от детството, е домашното сладко. В онези времена, когато липсваше на пазара днешното разнообразие от сладкарски изделия, се подслаждахме със сладко от ароматни плодове от златните ръце на баба. И дори да съдържа безсрамно количество захар, домашното сладко е несравнимо по-полезно от всички пакетирани сладости, пълни освен със захар и с консерванти, подобрители и оцветители.

Днес домакините са позагърбили старата традиция да се вари сладко за зимата дали заради забързания начин на живот и липсата на време, дали заради възможността да се избира в търговската мрежа между стотици и дори хиляди пакетирани предложения и сладка, промишлено производство. Нищо обаче не може да се сравни с домашното сладко и само прекаралият детството си на село, вкусил от тази сладост, може да разбере това.

Може и днес да се насладите, дори да разполагате с малко време, на вкусно домашно сладко и на ползите му, ако знаете правилната рецепта – бърза, лесна и подходяща и за домакините, които никога не са варили сладка, едно от най-популярните сред които е царското сладко. Знаете ли кое сладко наричат така?

Как се прави сладко от кайсии по класическа рецепта?

Това от златните зрели кайсии, което ще ви накара да си оближете пръстите и да забравите дори за най-популярните пакетирани сладости на пазара. Вижте как се прави сладко от кайсии, запретнете ръкави и поднесете на семейството си и на себе си тази наслада. Най-хубавото е, че през лятото може да използвате домашното сладко, за да си приготвите Родопска мелба – кисело мляко със сладко, а по-смелите могат да забъркат и сладолед. Изборът как да поднесете сладкото оставяме на вас, от нас – рецептата, наслада за сетивата.

Как се прави сладко от кайсии – рецепта от тефтера на баба

За приготвянето на сладко от кайсии ще ви трябват само кайсии и захар, като за всеки килограм плод се полагат около 300 грама захар. Ако искате да приготвите по-скромно количество сладко, пригответе си 3 килограма кайсии и килограм захар. Нищо друго не ви е нужно като съставки за сладкото и дори водата е излишна и ще го развали, защото кайсиите ще пуснат достатъчно сироп. Сладкото от кайсии се прави бързо и лесно, но има своите тайни трикове и технология, която трябва да следвате, за да се насладите на уникален резултат.

  • Кайсиите за сладкото трябва да са внимателно подбрани – сочни, сладки, зрели, с неустоим аромат. Гнили и развалени плодове нямат място в сладкото ви.
  • Костилките на кайсиите трябва да се премахнат, преди да варите сладкото. Те съдържат вещества, опасни за здравето, които се отделят при термична обработка. Не бихте желали да отровите хората, които нагостите със сладкото си, нали?
  • По време на варенето на сладкото трябва да бъркате често, за да не загорят кайсиите.
  • Готовото сладко се съхранява на тъмно място – в избата например.

Ето и как да го приготвите стъпка по стъпка.

Изкушаващо и много лесно: Домашно сладко от къпини

Сладко от кайсии – лесно е

Ако се колебаете как точно се смесват плодовете и захарта и имате съмнения дали се справяте, вижте как се прави сладко от кайсии стъпка по стъпка.

  • Почистени, разрязани на две части и с премахнати костилки кайсии, се слагат в съд, подходящ за варене.
  • Варят се 15 минути на силен огън, като не се добавя вода. Кайсиите ще пуснат сока си почти незабавно, така че не се притеснявайте, че рецептата е без вода, но не забравяйте да ги разбърквате много често, за да не загорят.
  • По-нататъшното варене трябва да продължи на слаб огън около час, като бъркането вече не е непрекъснато, но все пак не бива да се пропуска.
  • Час по-късно се добавя с бъркане захарта и се вари с нея сладкото от кайсии още 20-тина минути.
  • Готовото  сладко се разсипва в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу, без да е нужна стерилизация.

Консумирайте с ядки, с кисело мляко, в печива или просто с лъжичката от буркана. Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес