Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направим най-вкусната баклава?

12 ноември 2020, 12:12 часа

Обичаме баклава! Това е един прекрасен десерт, който често приготвяме и хапваме у дома. Вариациите, които се срещат са много, но тук ще споделим с вас как да направите най-вкусната баклава, която просто ще ви накара да си оближете пръстите! Добрата новина е, че тя е лесна за приготвяне и можете да изненадате своето семейство, близки (или себе си) с един чудесен десерт, дори да нямате големи кулинарни умения. 

Фактите за баклавата са много интересни и нейната популярност е огромна. Достатъчно е да знаете, че една от най-оборотните пекарни в Истанбул продава над 1 тон баклава дневно! Винаги е имало голяма дискусия относно това дали баклавата трябва да се поръсва с шам-фъстътк, но ние оставяме това решение в ръцете на човека, който прави рецептата. Предпочитаната от нас вариация е без него, но ако имате желание може да го добавите. 

Какви продукти ни трябват:

1 пакет кори

½ масло

1 ч. брашно

1 ч. захар

1 бакпулвер

1 ч. натрошени орехи

2 ч.л. канела

1 ч. олио

4 яйца

Начин на приготвяне: 

Тавата се намазва с олио/масло. Корите се поставят като непрекъснато се мажат с олио. Половината кори се подреждат. Прави се пълнежа: брашното, захарта, бакпулвера, яйцата, орехите, канелата и маслото се разбиват заедно и се заливат върху корите. Поставят се останалите кори и между всяка се намазва от пълнежа. Слага се да се пече, докато не стане златиста коричка. Прави се заливка от 1л. и 200мл. вода и 1кг. захар, разбъркват се заедно. Когато се изкара баклавата се залива и остава да попие за няколко часа в хладилника.

Споделете с нас дали рецептата ви е харесала. Гарантираме, че ще си оближете пръстите!

Още рецепти!

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес