Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърза лятна вечеря с патладжан, в която ще се влюбите

21 юни 2023, 15:44 часа

Патладжаните са богата на хранителни вещества храна, която съдържа фибри, витамини и минерали. Те могат да бъдат от полза за цялостното здраве, включително сърцето.

Реклама

Въпреки че често се смятат за зеленчук, технически те са плод, тъй като растат от цъфтящо растение и съдържат семена. Има много разновидности, които варират по размер и цвят. И докато патладжаните с тъмно лилава кожа са най-често срещаните, те могат да бъдат червени, зелени, бели, шарени или дори черни.

Освен че придава уникална текстура и мек вкус на рецептите, патладжанът носи множество потенциални ползи за здравето.

Ето и някои от тях:

Високо съдържание на антиоксиданти

Освен че съдържат различни витамини и минерали, патладжаните могат да се похвалят с голям брой антиоксиданти.

Проучванията показват, че антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяване на много видове хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

Патладжаните са особено богати на антоцианини, вид пигмент с антиоксидантни свойства, който е отговорен за живия им цвят.

Могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, някои проучвания показват, че патладжаните могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

В едно проучване, животните са хранени със сурови или печени на скара патладжани в продължение на 30 дни. И двата вида подобряват сърдечната функция и намаляват тежестта на инфаркта.

Рецепта за оригинална гръцка мусака

Въпреки че тези резултати са обещаващи, важно е да се отбележи, че настоящите изследвания са ограничени до изследвания върху животни и епруветки. Необходими са допълнителни изследвания, за да се оцени как патладжаните могат да повлияят на здравето на сърцето при хората.

Могат да помогнат за контрола на кръвната захар

Добавянето на патладжани към вашата диета може да ви помогне да поддържате кръвната си захар под контрол.

Това е основно защото патладжаните са с високо съдържание на фибри, които преминават през храносмилателната система непокътнати.

Фибрите могат да понижат кръвната захар, като забавят скоростта на храносмилането и усвояването на захарта в тялото. По-бавното усвояване поддържа нивата на кръвната захар стабилни и предотвратява пикове и сривове.

Други изследвания предполагат, че полифенолите или естествените растителни съединения, намиращи се в храни като патладжана, могат да намалят усвояването на захарта и да увеличат секрецията на инсулин, като и двете могат да помогнат за понижаване на кръвната захар.

Патладжаните се вписват добре в настоящите диетични препоръки за контролиране на диабета, които включват диета с високо съдържание на фибри, богата на пълнозърнести храни и зеленчуци.

Могат да помогнат за отслабване

Патладжаните са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, което ги прави отлично допълнение към всеки режим за отслабване.

Фибрите се движат през храносмилателния тракт бавно и могат да насърчат пълнота и ситост, като намаляват приема на калории.

Всяка чаша (82 грама) суров патладжан съдържа 3 грама фибри и само 20 калории.

Пресни друсани картофи с най-вкусната коричка

Освен това патладжаните често се използват като богат на фибри и нискокалоричен заместител на по-висококалорични съставки в рецепти.

Насладете се на тази лятна зеленчукова рецепта с патладжани.

Необходими продукти

  • 1 кг патладжани
  • 5-6 домата
  • 1 кромид лук
  • 1 моркови
  • 1 червена пиперка
  • 3 - 4 с.л. - галета
  • 1/4 връзка магданоз
  • черен пипер и сол на вкус
  • 3 скилидки чесън
  • олио

Начин на приготвяне

1. Патладжаните се измиват добре, след което се нарязват на шайби, поръсват се обилно със сол и  се оставят да се отцедят за 30-45 минути. Целта е да излезе горивината им.

2. Измиват се добре от горчивата вода и обилно се намазват с олиото. Запичат се леко от двете страни, след което се нареждат в тава на един ред.

3. В друг съд задушаваме нарязания на ситно лук и настъргания морков с малко мазнина. Добавяме и настърганите домати, червената пиперка и чесъна. Добавяме сол и черен пипер на вкус и оставяме на слаб огън за около 30-35 минути.

4. Изсипваме сместа върху патладжаните и поръсваме с галета. Заливаме всичко с 1-2 супени лъжици олио и печен в умерена фурна за 20 до 25 минути. Поднасяме със ситно нарязан магданоз и резен домат.

Добър апетит!

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес