Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ

06 декември 2018, 10:05 часа • 2469 прочитания

Народното събрание реши да се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ, но отхвърли идеята на БСП за разработването на такъв за асистентите.

Текстът бе заложен в Закона за личната помощ и бе приет на второ четене, като за него гласуваха единодушно 116 народни представители, без „против“ и „въздържали се“.

Депутатите решиха държавната политика за предоставяне на личната помощ на хора с увреждания да се осъществява от Министерството на труда и социалната политика.

Народните представители вмениха задължения на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Той ще трябва да планира, разпределя и контролира средствата за финансиране на личната помощ.

Съгласно приетия текст директорът ще дава указания на доставчиците на лична помощ и за уеднаквяване на практиките при предоставяне на лична помощ, които са задължителни. Той ще разработва методически указания и процедури за осъществяване на лична помощ.

В задълженията му влиза и участие в процеса по включване на ползвателите на лична помощ в механизма за лична помощ, като той ще прави предложение и за годишния размер на средствата, необходими за финансиране на личната помощ през следващата бюджетна година. Също така директорът ще води и поддържа публичен регистър на юридическите лица, които изпълняват дейности за лична помощ.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП директорът да води и публичен регистър на Национална електронна информационна система за кандидати за асистенти. Около предложението на БСП се заформи дебат.

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска заяви, че предложението на БСП е да бъдат допълнени ангажиментите на тази агенция с това тя да поддържа национална електронна система за кандидатите за асистенти.

„Много често желаещите да ползват тази услуга в домашна среда е необходимо да ходят в съответните общини, за да могат да се възползват от списъците на тези лични асистенти.

Много често искащите да ползват домашната услуга лична помощ е необходимо да изминат едно определено разстояние да стигнат до общинската администрация.

Смятаме, че е изключително важно и не виждам какъв е проблемът да се поддържа такава национална информационна система“, допълни Клисурска.

От своя страна зам.-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира, че не приема това предложение на БСП.

„Няма необходимост от създаване на национален регистър за асистентите. Абсолютно не е нужен. На кого му е необходим такъв регистър за водене на асистентите на национално ниво.

Обикновено асистенти стават най-близките хора, роднини и близки на лицето с увреждане. Ако има такъв регистър, дали лице, което е кандидат-асистент в Община Русе, ще стане асистент в Община Баните, област Смолян“, заяви още Ангелова.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес