Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: През юни ще стане ясно дали ще се кандидатирам за втори мандат

25 януари 2016, 19:05 часа • 2524 прочитания

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че през юни месец ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат.

"Сега не е време, не за да не влизат политическите партии в битка. 2016 г. е годината, когато трябва да се свърши много полезна работа. Миналите избори имахме 17 кандидатури и бяха обявени от юни до септември. Сега все още няма нито един кандидат, Народът иска действие и работа", заяви президентът по bTV.

"Не по-късно от юни месец е добре да се излезе с ясна и конкретна позиция". На въпрос дали би се кандидатирал за президент без подкрепата на ГЕРБ, Плевнелиев заяви, че и на първите избори не е бил член, но е получил подкрепата на партията.

Въпреки подкрепата от страна на ГЕРБ, за която благодари, той сподели, че е доказал, че е надпартиен президент. "Нямам намерение след президентския пост да се връщам в политиката и да основавам партия или да ставам част от такава", категоричен бе Плевнелиев.

По думите му стана ясно, че най-важно за него е смисълът на всичко, което прави и доколко може да е полезен на нацията.

Президентът коментира и критиката на вицепрезидента Маргарита Попова, че е разединил българския народ: "Чувствам се като президент на всички българи. За мен това означава да имаш принципна позиция и да отстояваш. Като президент работя и действам за всички българи".

Относно мненията на президентите на България в предишните мандати и специално за това на Георги Първанов, който заяви, че Плевнелиев не трябва да бъде избран за втори път.

"Като държавен глава спазвам добрия тон и не коментирам работата на останалите. Съгласен съм с едно с президент Първанов, той назначи маса агенти на ДС, аз не съм изпратил нито един." За върховенство на закона е важно достойно членство на страната ни в ЕС, заяви Плевнелиев.

На въпрос налагало ли се е да взима сам решения, без да е подложен на натиск, държавният глава заяви: "Бях сам в казуса "Марковска", когато всички си мълчаха, както и при избора на медиен олигарх при избор на шеф на ДАНС. Както и за случващото се и в Украйна, също така и при атакуването на българските институции. Защо аз трябваше да говоря за кибератаките срещу българската демокрация, както и за референдума. Държавният глава е независим и дори когато е сам не трябва да мълчи. Имаше сериозна кибератака срещу страната, за която също не трябва да си мълчим".

Съдебната система

"За мен 2016г. трябва да е година на голям прогрес. Имаме ясна заявка от пакет от 5 законопроекта, всеки от който важни за българския съд. До юни трябва да сме прегледали и решили по тези законопроекти".

Президентът заяви, че трябва справедливост от най-ниското до най-високото ниво.

„Решенията на ВСС за мен са необосновани, безпринципни не са едно и две и ВСС дължи на народа и на съдебната система най-малкото принципност и ясна обосновка на всяко едно действие. Надявам се това нещо да го видим следващите месеци”, каза още Плевнелиев. По повод избирането на Димитър Узунов за представляващ ВСС, президентът заяви: „В деня, в който това крайно безпринципно и скандално решение на ВСС стана публично известно, като държавен глава аз посочих много ясно своята позиция по въпроса за разлика от много други политици”.

Не може институциите да бягат от отговорност. На въпрос дали главният прокурор Сотир Цацаров също бяга, той заяви: "Реформата в съдебната система е на дневен ред. Видяхме десетки случаи, които оставиха голяма въпросителна как действа праворазделителната система. Българската прокуратура трябва със сигурност да отговори на всички въпроси, които имат гражданите. 94% от хората казват, че тази система не раздава правосъдие, както трябва".

Олигарсите в България могат да се познаят много лесно, според Плевнелиев. "Олигарсите успяват за сметка на държавата, може да се видят имената им в държавните поръчки. Докато предприемачите имат успял бизнес, на база добри решения." Въпреки това президентът не пожела да назове конкретни имена.

За ситуацията с "Химко"  твърденията за корупционни действия в процедурата по продажба президентът заяви, че е добре, че потърпевшите страни говорят и сега всичко е в ръцете на институциите. "Трябва не само да дадем някой на прокурор, още по-важно е процесът да приключи успешно, да има осъден въпрос".
Той очаква при новия доклад на ЕК и неговата оценка партиите да започнат отново да търсят виновен един в друг.

Относно свалената охрана на бившия лидер на ДПС Лютви Местан. "Има комисия, които взима тези решения и носи отговорност. Като държавен глава не се обаждам, на когото и да било, за да се назначава и сваля охрана. Във всеки момент, в който стане ясно, че има нарушение ще има наказан".

Плевнелиев заяви, че е притеснен от факта, че лидер на партия се крие в чуждо посолство. "За мен е странно защо този политик не се  обадил на компетентни институции, а е отишъл в чуждо посолство".
Държавният глава заяви, че според него няма да е добре за страната ни да има предсрочни избори и не смята, че българите искат такива избори. Относно вота на недоверие той сподели, че се надява на диалог, а не само на словесни нападки.

Външна политика

"Няма нито едно мое изказване, което да е против Русия. Аз твърдя, че моята позиция  и за Украйна, и за отношението между ЕС и Русия, имам ясно изразени доводи. Давам пример- Берлинският конгрес беше ли добър за българите? Това, което се случва с Украйна е абсолютно същото. Виждаме как една Велика сила иска да разкъса една по-малка страна. Когато искаме да сме демократи, трябва да сме такива във всяка една ситуация", заяви президентът относно позицията му към Русия.

Той още веднъж заяви, че националният интерес на страната ни е да сме добър член в ЕС и ще продължи да следва това.
Намесата на Турция във вътрешната ни политика - "МнВР действа адекватно и се справи със ситуацията. Българският политически елит не трябва да прави невъзможни баланси и да не развява чужди знамена".

Плевнелиев заяви, че не е усетил натиск от страна Турция и не е имало обаждания, подобни на тези към премиера Борисов при трусовете в ДПС.

На запитване дали подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, той сподели, че това решение изцяло зависи от правителството и от различните институции. В личен план, той сподели, че с нея е работил прекрасно и никога не е срещал проблеми.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес