Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

19 април 2024, 17:41 часа • 1548 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на партията Даниел Митов е оттеглил официално и пред служебния премиер Димитър Главчев номинацията си за министър на външните работи.

По-рано Митов заяви пред журналисти в парламента, че вече не иска да става министър. Самият Главчев пък изненада с изказване, че е предложил депутата от ГЕРБ, защото е забравил, че е зам.-председател на партията на Бойко Борисов. Още: Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

"За съжаление..."

"За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в писмото на Митов.

Той отбеляза, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. "Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна", отбеляза той.

В писмото си Даниел Митов подчертава, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвърди проруската си външнополитическа ориентация. Още: Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

"От този момент нататък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес