Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блокаж: Депутатите се омотаха в процедурни хватки и почивки, търсят как да прокарат председател на НС по втория начин

20 юни 2024, 10:48 часа
Реклама

И при втория си опит народните представители не успяват да изберат председател на 50-ия парламент, а очакванията са  номинираната от ГЕРБ-СДС Рая Назарян да не бъде подкрепена.

Точно 24 часа след първия опит и след тържественото откриване на юбилейното Народно събрание депутатите отново блокираха в опита си да излъчат пръв сред равни. Заседанието бе възобновено от момента, в който спря - на точката за избор на председател, но 4 минути по-късно бе прекъснато с искане на 30-минутна почивка от името на ДПС. Причината - депутатите започнаха работата си със спор дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента.

Най-възрастният депутат Силви Кирилов, който води заседанието, предложи решението да се гласува и днес. Той се аргументира с проведени рано тази сутрин правни консултации. Хамид Хамид от ДПС възрази, че това не е нужно, тъй като правилата за избор са гласувани още вчера. Според неофициалната информация идеята бе да се намери конституционна "вратичка", според която може да бъде избран председател с повече от половината гласове в зала, а не спрямо изискуемите по Конституция 121 гласа. По-рано днес конституционалисти също коментираха темата:

Още: Наталия Киселова призова ГЕРБ да смени или кандидата за председател на парламента, или преговорния екип

В крайна сметка заседанието бе подновено след серия от консултации и совалки, председателстващият заседанието Силви Кирилов обобщи, че разговорите са произвели съгласие процедурата да продължи. Веднага след него обаче депутатът Александър Ненков предложи още един час почивка с цел да продължат разговорите, а дадената пауза бе 25 мин.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че вчера депутатите не успяха да изберат председател при откриването на юбилейния 50-и парламент, след като при общо четири гласувания Рая Назарян така и не събра нужните 121 гласа. Първоначално от ГЕРБ казаха, че няма да отстъпят от кандидатура й, а съпредседателят на ДПС Делян Пеевски призова за смирение и на всички "да им дойде акълът".

Още: Дайте да викнем и духа на Бай Тошо и всичко ще се оправи

По-късно на днешното пленарно заседание се очаква да бъде гласувано прекратяване на пълномощията на бившият вече лидер на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов като народен представител. Той подаде оставка ден след вота на 9 юни и обяви, че няма да бъде депутат в 50-то Народно събрание. Вчера той положи клетва, но веднага след това напусна пленарната зала и депозира заявлението си за оставка в деловодството на парламента. Освен това също днес се очаква още лидерът на "Величие" Николай Марков да положи клетва като народен представител, след като вчера не успя, защото закъсня.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес