Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите в САЩ и как там гледат на България: Любопитни вътрешни детайли от Елена Поптодорова (ВИДЕО)

06 август 2024, 19:30 часа • 7133 прочитания

Със сигурност българските политици чакат да видят изхода от президентските избори в САЩ на 5 ноември, за да изиграят картите си, но ключовият за света вот не бива да определя изцяло политиката на България. Това заяви в Студио Actualno бившият ни посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Според нея всички държави очакват да разберат Камала Харис или Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом, но "не мисля, че толкова чувствително, толкова нервно се възприема резултатът от изборите в Америка, както у нас. Важен е резултатът, но няма механизъм, с който те да определят вътрешния политически процес, не бива и да има", каза дипломатът.

Още: "Тактическа сглобка" за сваляне на Назарян и Главчев крие опасност: Анализ на Диана Дамянова (ВИДЕО)

С кои български партии биха работили САЩ?

"Който и да спечели изборите в Америка, САЩ винаги ще имат трудности с 2-3 партии у нас заради един вроден в жилите, в идеологическата кръв на тези партии антиамериканизъм. Аз съм работила с всички администрации и не съм усещала никога някаква щета за двустранните отношения при смяна на администрациите – до появата на явлението Тръмп. Външната политика и сигурността бяха свещени зони, имаше предсказуемост и невъзможност да се вбие клин между двете партии - демократи и републиканци. Във всички случаи България е много важна като член на НАТО, като източен фланг на пакта. За Америка ще бъде важно доколко добре е защитен този източен фланг", анализира бившият ни посланик в Щатите.

Още: Екипът на Камала Харис: Тръмп е уплашен, стига е бягал от обещания дебат

Демократ или републиканец ще е следващият президент?

"Със смяната на Байдън и идването на Камала Харис се смени динамиката, енергията", заяви Поптодорова и разказа как кампанията ѝ се цели в избирателите от групата на републиканците, подкрепяща Ники Хейли, а не Доналд Тръмп. Тя цитира проучване на CBS, което показва ръст в подкрепата за Харис - кандидатът на Демократическата партия е стопила разликата, която бе налице при Байдън, но 7-те колебливи щата са с неясен победител и това "далеч не означава победа".

Защо е важно кой е вицепрезидент на Харис и как изборът на Джей Ди Ванс за вице на Тръмп се оказа недалновиден - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес