Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолози оцениха как „родството на душите“ влияе върху здравината на брака

07 април 2024, 08:45 часа • 18871 прочитания

Успехът на една романтична връзка зависи повече от личните качества и усилията на партньорите. Такива са резултатите от изследване, проведено от специалисти от САЩ и Канада.

ОЩЕ: Какво наистина търсят хората в една връзка?

В съвременната култура идеята, че всеки човек на Земята има „сродна душа“ или „половинка, все още е от голямо значение. Смята се, че успешни романтични връзки могат да бъдат изградени само с партньор, който отговаря на това определение.

Но според научни данни съюзите, основани не на „родството на душите“, а на взаимното внимание на партньорите и тяхната готовност да извършват различни действия един за друг, са по-здрави.

Учени от университета „Бригъм Йънг“, университета на Юта (и двата в САЩ) и университета на Албърта (Канада) са провели изследване, включващо 615 семейни двойки (1230 души) от САЩ и Канада. Респондентите отговаряли на въпроси за връзките си и обещали да не ги обсъждат с партньорите си.

Въз основа на получените данни изследователите оценявали такива компоненти на романтичните отношения като силата на емоционалната връзка между партньорите, отговорни действия (включително проява на доброта, организиране на качествено свободно време заедно, поддържане на отношения) и удовлетворение от живота.

Личните качества на респондентите също били изследвани, включително целеустременост, ориентация към други хора и състрадание. Учените са представили резултатите от изследването в доклад, публикуван на сайта на университета „Бригъм Йънг“.

Най-силна се оказала връзката между съпрузи, които не са изградили връзка на принципа „сродна душа“, а предприемали активни стъпки за сближаване. За тези, чиито бракове могат да се считат за здрави, почти три пъти по-често от останалите били характерни внимание към партньора и състрадание.

Още по-висок в сравнение с „нездрави“ семейства бил процентът на активни действия: организиране на съвместно свободно време (71% срещу 19%), проява на доброта един към друг (72% срещу 18%) и прощаване на обиди в брака (70% срещу 21%).

Тези, чиито бракове са оценени като здрави от изследователите, били почти три пъти по-отдадени на връзките си от по-малко здравите двойки и почти два пъти повече удовлетворени от живота.

„По същество вярата в сродните души е идея за последователността на развитие на здрави взаимоотношения, която е обратна на правилната. Хората, които споделят това убеждение, приемат, че някой съществува като техен „единствен и неповторим“ още преди да се срещнат. Резултатите от нашето изследване обаче показват, че единството в брака преди всичко се създава, а не се придобива“, обясняват авторите.

Изследователите предполагат, че хората, които търсят своята „половинка“, трябва да намерят някого, когото харесват и с когото да се чувстват комфортно да общуват, и да се опитат да развият отношения. Според авторите и двамата партньори, веднага щом влязат във връзка, трябва да положат усилия да изградят отношението „сродна душа“ със своя избраник.

ОЩЕ: Психолозите разбраха как хората си търсят партньори

За тези, които искат да се откажат от вярванията за „сродни души“ и съответното мислене, учените предлагат един от пет начина. Според изследователите си струва човек да се откаже от потребителско поведение в отношенията, да завишава очакванията си от комуникацията с партньора, да развие зряло възприятие за любовта, да поддържа здравословен начин на живот и да съхрани оптимизъм в случай на раздяла.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес