Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 21 септември: Лекар: Закуската, обядът и вечерята трябва да са по това време, ако искате да отслабнете

21 септември 2024, 10:48 часа

Когато става дума за отслабване, повечето хора обръщат внимание какво ядат, но също така трябва да се обърне внимание на часовете за закуска, обяд и вечеря, споделя диетологът д-р Мади Билъф.  

Наистина, спазването на ефективна диета, състояща се от храни за изгаряне на мазнини, ще ви помогне да загубите наднорменото тегло. Но ако обърнете внимание на часа за хранене - това ще повлияе на чувството за глад и усещане за ситост през целия ден.  Мади Бидълф споделя: "Ако искате теглото ви да спадне, трябва да поддържате калориен дефицит. Но има периоди, когато човешкото тяло изгаря повече калории без особени затруднения".

Кардиолог: Никога не бих ял тези храни на закуска

По кое време трябва да ядете, за да отслабнете?

"Според изследване на университета в Мурсия (Испания) най-доброто време за закуска е между 7:00 - 7:11 сутринта. Трябва да обядвате около 12:30 и 13:00, но учените смятат, че най-доброто време за дневно хранене е 12:38. А що се отнася до вечерята, трябва да я вместите между 18:00 и 18:30, но оптималният час е 18:14. В същото време трябва да ядете малко", казва експертът.

Проучването установи, че междинните закуски е най-подходящо да се осъществяват в 11:01, 15:14 и 21:31. Това са моментите, в които силата на волята на човек може да се провали и тялото да почувства лек глад. Водещият учен на Food Marble, д-р Клеър Шорт, казва че междинната закуска може да се въведе четири часа след основното хранене или след интензивна тренировка.

Сред закуските е по-добре да изберете тези, които са безопасни за вашата фигура. Това, според специалистите, са продукти, богат на фибри, съчетан с високо съдържание на протеини. Така ще се чувствате сити по-дълго. По-добре е да планирате закуските си предварително.

Как да отслабнете, ако сте нощна сова

Какво да правят тези, които физически не могат да се събудят в 7 сутринта, за да закусят? Д-р Клер съветва такива хора да закусват не по-късно от час след събуждане. Това ще държи хормоните на глад под контрол и ще ви накара да се чувствате сити по-дълго. Що се отнася до това кога избирате да ядете, д-р Шорт казва, че е важно да се постигне баланс. Основното е да разпределите приема на храна така, че да пестите енергия. Телата ни реагират добре на рутината, така че е идеално да се придържате към обяд в 13:00 ч. и вечеря в 18:00 ч., ако ритъмът ви го позволява.

Експертът също така не препоръчва да пропускате храненията, дори ако изглежда, че можете да отслабнете. Например пропускането на закуска може, напротив, да увеличи теглото ви и да наруши метаболизма ви. Ако закусите, ще се чувствате по-малко гладни до обяд, което ще ви предпази от импулсивно похапване.

През 2021 година Университетът в Осака проведе проучване, което установи, че хората, които пропускат обяда или вечерята, са по-склонни да напълнеят. Освен това влошава нощния сън и го съкращава с около един час.

Тази закуска ударно понижава холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес