Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 18 октомври: Лекар: Яжте по 2 чаши от този плод на седмица за железен имунитет

18 октомври 2024, 10:27 часа

Един вкусен плод гарантира железен имунитет. Според руския ендокринолог д-р Анна Гончарова е достатъчно да се ядат по 2 чаши седмично от него.

Боровинки за железен имунитет и други ползи от тях за здравето

Боровинките са най-полезните плодове за зрителните органи, казва ендокринологът д-р Анна Гончарова. Според лекаря две чаши боровинки седмично помагат за укрепване на имунната система.

Д-р Гончарова обяснява, че боровинките съдържат антиоксиданти, витамини С и К и фибри. Плодът подобрява сърдечно-съдовото здраве и повишава концентрацията.

Здравен съвет за деня, 17 октомври: Лекар: През есента яжте всеки ден тези суперхрани, полезни са за имунитета червата и захарта

„Боровинките са полезни за очите, защото съдържат ликопен, цинк и лутеин. Антиоксидантните свойства на лутеина играят ключова роля в защитата на очите от негативните влияния на околната среда. Една чаша боровинки, включително замразени, два пъти седмично помага за поддържане на нивата на цинк, укрепва имунната система и спомага за запазване на зрението по здрач“, казва д- Анна Гончарова.

"Положителният ефект на боровинките за профилактика и лечение на ретината е лабораторно потвърден (мащабни клинични тестове обаче не са провеждани). Защо боровинките са полезни за очите? Учените казват, че екстрактът от боровинки подобрява кръвообращението в ретината. Историята е запазила информация и за диетата на пилотите на британските военновъздушни сили по време на Втората световна война: те редовно са консумирали сладко от боровинки, за да подобрят зрението в здрач", казва специалистът.

Естественият багрило антоцианин, съдържащо се в плодовете, участва в клинични експерименти и показва намаляване на риска от заболявания на кръвоносната система и сърцето, проблеми в областта на офталмологията и онкологията. Проантоцианидините, танините и флавоноидите в боровинките са отлични естествени антиоксиданти с противовъзпалителен ефект.

Боровинките имат полезни свойства, базирани на активни съставки: танин и пектин. Особено интересни са полезните свойства на пектина в боровинките за човешкото тяло:

  • тези диетични фибри не се усвояват в стомаха и образуват гелообразна маса, която събира токсините от чревните стени и нежно почиства целия чревен тракт;
  • боровинковият пектин нормализира перисталтиката и подобрява метаболизма;
  • веществото запазва бактериологичния баланс, а здравата микрофлора е много важна за хората.

В допълнение, боровинките, според лекаря, са полезни, защото практически няма противопоказания за консумацията им. Изключения са стомашни язви и обостряне на панкреатит, при които е нежелателно да се ядат плодове.

Лекар: Тези напитки ще подсилят имунитета ви, пийте ги в сезона на настинките

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес