Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 13 октомври: Лекар: Всеки ден яжте по 50 гр от този плод, той чисти кръвта от холестерола

13 октомври 2024, 09:01 часа

Диетологът Олга Расохина обясни ползите за здравето и нива на холестерола от консумацията на 50 грама червени боровинки дневно.

Диетологът Расохина съветва всички хора включат червените боровинки в ежедневната си диета - специалистът определя този плод склад за полезни вещества.

Ползи от боровинките

„Възрастен човек се нуждае от 50 грама пресни боровинки на ден, за да попълни напълно дневната нужда от витамини С и К, калий и манган“, отбеляза диетологът.

Според  нея 50 грама червени боровинки, изядени дневно, осигуряват защитен ефект срещу ранното стареене. Специалистът обяснява, че този плод съдържа голямо количество антиоксиданти, които не позволяват на свободните радикали да разрушават клетките на тялото - благодарение на това действие процесът на стареене се потиска.

Преди хранене: Само 1 лъжица от това забързва метаболизма, сваля захарта и холестерола

Друго полезно свойство на червената боровинка е способността й да предотвратява инфекциозни заболявания на пикочната система.

„Освен това червените боровинки подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като намаляват нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, а също така предотвратяват образуването на плака по зъбите и укрепват венците“, допълва експертът.

Д-р Расохина обръща внимание на факта, че киселият плод може да предизвика дразнене на лигавицата на храносмилателния тракт. По препоръка на диетолога, при стомашно-чревни заболявания червените боровинки трябва да се консумират строго умерено и в никакъв случай на празен стомах.

Този плод съдържа съединения на органични киселини (млечна, галова, ябълчена, янтарна, оксалова и др.), минерални соли (желязо, калий, мед, хром, цинк и особено много манган), каротин, витаминен комплекс (В1, В2, PP и C), етерични масла. Боровинките са много ценни за страдащите от диабет, тъй като стимулират панкреаса и намаляват нивата на кръвната захар.

Полезни са и за здрави хора, тъй като имат изключително благоприятен ефект върху храносмилателната система, помагат при стомашно-чревни разстройства, имат бактерицидно и стягащо действие.

При уролитиаза за лечебни цели служат и листата, от които се прави отвара. В допълнение, тя се използва при изгаряния, язви и стоматити. Боровинките съдържат изобилие от антиоксиданти, които предотвратяват развитието на рак.

Освен това се използва за лечение на ревматизъм, подагра, екзема и анемия.

Боровинките значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Като средство за предотвратяване на инфаркт на миокарда и тромбоза се препоръчва да се пият плодови напитки и да се консумира желе от боровинки.

"Добре известно е, че боровинките значително допринасят за подобряване на зрението. Това от своя страна е много важно за всеки човек в неблагоприятната съвременна среда, тъй като много от нас прекарват работния си ден пред компютърните монитори.Плодовете подобряват кръвоснабдяването на ретината. Те са включени в диетата на пилоти и астронавти и освен това на тяхна основа се разработват офталмологични лекарства", казва оше специалистът.

Как бобът влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес