Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вярно ли е, че суровите зеленчуци са по-полезни от варените - отговор от лекар

12 септември 2024, 21:59 часа

Сурови или термично обработени зеленчуци - кои са по-полезни. Диетологът д-р Мишел Рутенщайн дава отговор на този въпрос.

Какви са ползите от суровите и готвените зеленчуци?

Въпреки че някои хранителни вещества, полезни за тялото, могат да бъдат унищожени от топлината, както варените, така и суровите зеленчуци имат уникални предимства и е най-добре да се придържате към диета, състояща се от двата вида храни, съветва диетологът Мишел Рутенщайн.

Тези зеленчуци съдържат най-малко захар 

„Готвенето може да направи някои витамини и минерали по-бионалични. Това е така, защото готвенето разрушава клетъчните стени на растителните храни, което улеснява тялото ви да усвоява определени хранителни вещества“, каза диетологът.

Например, готвенето на броколи може да увеличи наличието на сулфорафан, който играе важна роля за намаляване на риска от хронични заболявания, включително рак. И готвенето на моркови може да увеличи количеството абсорбиран бета-каротин, който помага за производството на витамин А, който е от съществено значение за зрението, имунната система и здравето на кожата.

Според експерта изборът при консумация на зеленчуци зависи от това каква хранителна стойност искате да получите. „Съдържанието на витамин С в суровите домати намалява значително по време на готвене, но доматеният сос, например, съдържа значително повече от бионаличния антиоксидант ликопен“, обяснява д-р Рутенщайн.

"С други думи, полезно е да включите в диетата си както пресни плодове, така и ястия, приготвени от тях, без да се притеснявате за загубата на витамини", казва специалистът. 

Зеленчуците са вкусни, питателни, полезни за здравето и са източник на лесноусвоими въглехидрати, диетични фибри, витамини и минерали. Те са богати на калций, магнезий, желязо, цинк и витамини А, С, Е, К и В.

Зеленчуците са основните доставчици на диетични фибри, които играят важна роля за функционирането на стомашно-чревния тракт, нормализирането на метаболизма на мазнините и отстраняването на холестерола от тялото. Диетичните фибри не се усвояват или абсорбират в стомашно-чревния тракт, а се преработват от полезната чревна микрофлора.

Освен витамини и минерали, здравословните плодове и зеленчуци съдържат и фитонутриенти, които служат за защита на организма от вредните влияния на околната среда. Фитонутриентите варират в широки граници и се намират в различни плодове, зеленчуци и горски плодове, така че е важно да ядете разнообразни храни на растителна основа всеки ден, за да получите пълната гама от хранителни вещества.

Консумирането на зеленчуци в достатъчни (и дори по-високи от препоръчителните) количества носи много ползи:

  • насърчава растежа и развитието на децата;
  • увеличава продължителността на живота;
  • насърчава психичното здраве;
  • осигурява здравето на сърцето;
  • намалява риска от рак;
  • намалява риска от затлъстяване;
  • намалява риска от диабет;
  • подобрява здравето на червата;
  • подобрява имунитета.

Лекар: Ако страдате от тези заболявания, яжте по-малко плодове и зеленчуци, здравен съвет за деня, 10 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес