Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В този плод има най-много витамини и антиоксиданти

14 октомври 2024, 14:13 часа

Червените боровинки имат много антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Всичко това се дължи на витамините С, А и К, антоцианините, флавоноидите и фенолните киселини в плода.

Ползи от червените боровинки

"Можете да предотвратите развитието на инфекции на пикочните пътища с помощта на редовната консумажия на червени боровинки. По-често тези заболявания се срещат при жените", казва д-р Вандана Шет.

Експертът допълва, че червените боровинки са богати на полифеноли, антоцианини и проантоцианидини. Известно е, че проантоцианидините предпазват от инфекции на пикочните пътища.

Този плод пречиства кръвта и е полезен за лимфните възли

"За да получите тази полза, изберете 100% сок от червена боровинка без добавена захар. Чревното ви здраве може да се подобри", казва д-р Стейси Уудсън, регистриран диетолог.

"Можете да подсилите имунната си система. Червените боровинки са особено богати на витамин С. Всяка чаша пресни боровинки съдържа 14 mg от този витамин или 16% от дневната норма. Вашето сърдечно състояние може да се подобри. Доказано е, че боровинките намаляват риска от сърдечни заболявания. Той е богат на кверцетин, който е мощен антиоксидант, който намалява възпалението, често срещан компонент на сърдечните заболявания", отбелязва Мишел Рутенщайн, превантивен сърдечен диетолог в EntirelyNourished.

Експертът допълва, че според изследванията червените боровинки повишават нивото на "добрия" холестерол и намаляват нивото на "лошия" холестерол.

"Оралното ви здраве може да се подобри. Червените боровинки съдържат полифеноли. Те потискат бактериите, които причиняват кариес и възпаление на венците", казва още д-р Рутенщайн.

Той допълва, че яденето на боровинки също може да помогне за:

  • Превенция на чернодробни заболявания.
  • Намаляване на кръвното налягане.
  • Подобрено зрение.
  • Подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Подобряване на здравето на пикочните пътища.

Изследванията показват, че червените боровинки могат да помогнат за намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища (като цистит) при някои хора. Особено при децата и жените, които са най-уязвими към подобни заболявания.

"Червените боровинки могат да помогнат за здравето на червата. Изследванията показват, че те могат да подобрят чревната флора при хора, които следват диета, богата на животински продукти. С други думи, ако ядете много месо, млечни продукти и захар, боровинките могат да помогнат за връщането на полезните бактерии в храносмилателната система. Те също така намаляват количеството жлъчни киселини в червата, които са свързани с рак на дебелото черво и стомашно-чревния рак, казва още д-р Рутенщайн.

Червените боровинки ще ви помогнат да поддържате здравето на устната си кухина, като контролирате вредните киселини в устата ви. Това намалява вероятността от кариес, заболяване на венците и дори злокачествени тумори, произхождащи от устната лигавица.

"Червените боровинки също съдържат съединения, наречени проантоцианидини, които могат да намалят шансовете ви за рак, но са необходими повече изследвания", допълва д-р Рутенщайн.

Лекар: Този плод разрежда кръвта и бори холестерола, яжте го 2 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес