Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Заменете яйцата с това за здраво сърце и по-нисък риск от диабет

20 декември 2023, 15:31 часа
Реклама

Немски учени установиха, че замяната на яйцата с ядки не само няма да навреди, но и ще донесе много ползи за здравето. Изследователите са публикували резултатите от изследването си на уебсайта на Springer.

Реклама

Ядки вместо яйца

“Ползите за здравето от яйцата са спорни и не са проучени задълбочено поради съдържанието на холестерол в тях. В същото време е доказано, че ядките понижават нивата на холестерола в кръвта”, казват учените.

Резултатите от техния мащабен експеримент, както се съобщава в статията, показват, че замяната на 50 грама месо с 30 грама пълнозърнести храни намалява риска от сърдечни заболявания. Замяната на маслото със зехтин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 4%.

Трябва ли да се откажете от яйцата, ако имате висок холестерол

В същото време, според изследователите, отказът от яйца в полза на ядките помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания със 17%, а от диабет с 18%.

Други ползи от ядките

Протеините и мазнините в ядките осигуряват чиста енергия за централната нервна система и нейния „контролен център“, мозъка. Ежедневната закуска от 2-5 ядки подобрява когнитивните функции (способността за запомняне, концентрация и поддържане на вниманието, способността за анализиране и сравняване на разнообразна информация и др.). Ядките са особено ценни в периоди на повишен интелектуален или психически стрес: по време на интензивно изучаване на езици, преди изпити, по време на периоди на стрес. Редовната консумация на ядки може да бъде значителна подкрепа при лечението на депресия и разстройства от тревожния спектър и дори значително да забави развитието и прогресията на сенилна деменция.

Калций, фосфор, силиций, сяра са химични елементи, които се намират в много ядки и са отговорни за обновяването, възстановяването и растежа на костната тъкан. Но още по-ценни са съдържащите се в ядките аминокиселини, от които в тялото се синтезира колаген - друг компонент на костите, който често е пренебрегван. Именно колагенът осигурява гъвкавост и здравина на костите, а също така служи като свързващ елемент за калция. Ето защо ядките могат да се нарекат незаменим продукт в диетата на жени над 40 години, при които рискът от развитие на остеопороза нараства с всяка следваща година. Еластичността на кожата, косата и ноктите също е заслуга на колагена. При редовна консумация на ядки структурата на кожата и нейните придатъци бързо се възстановява, тонусът се повишава, чупливостта на косата и ноктите намалява и растежът им се ускорява.

Най-вкусните яйца по турски - ето я рецептата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес