Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети от дерматолози: Ето как да се грижим за кожата по време на менопауза

03 юли 2024, 16:53 часа
Реклама

Менопаузата си има прякор: „Промяната“. Това може би се дължи на факта, че това е една от най-големите биологични промени в живота на жените.

За някои жени това, че най-накрая живеят без менструация и ПМС (предменструален синдром), може да е нещо положително. От друга страна, хормоналните промени, които носи менопаузата, могат да предизвикат и промени в кожата, които може да не са толкова желани.

„Кожата ни е част от отражението, което виждаме, когато се погледнем в огледалото, и не е изключена от промените в хода на менопаузата“, казва д-р Кели Рийд, д-р по медицина и сертифициран дерматолог за Westlake Dermatology в Остин. „Много хора... могат да почувстват, че тяхната идентичност е част от външния им вид.“ Д-р Рийд подчертава, че красотата е нещо повече от кожа, но казва, че разбирането на това, което се случва вътре и извън тялото, може да ви помогне да се подготвите за тези промени. За щастие, има начини да се облекчат някои от кожните проблеми, които могат да се появят по време на менопаузата.

Още: 5-те най-добри съвета за грижа за кожата около очите за жени над 50 години

Как менопаузата се отразява на кожата?

Д-р Рийд обяснява, че менопаузата предизвиква намаляване на нивата на естроген, което може да доведе до промени в кожата, включително:

  • намалено производство на колаген
  • увеличаване на фините линии и бръчките
  • по-тънка и по-отпусната кожа
  • сухота
  • увеличаване на окосмяването по лицето
  • акне
  • слънчеви петна

Според по-старо проучване от 2013 г. някои видове колаген могат да намалеят с до 30% през първите пет години след менопаузата. Проучване от 2019 г. на формата на лицата на 88 мъже и жени показва, че лицата на жените в постменопауза се състаряват по-бързо от тези на мъжете. Провисналите меки тъкани са един от отбелязаните симптоми на стареене на лицето.

Още: А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Изследване от 2018 г. посочва, че по-ниските нива на естроген по време на менопаузата са свързани с промени в кожата и признаци на стареене. В прегледа се отбелязва, че тъмните кръгове се влошават при жени след менопауза, които спят по-малко от 5 часа само за една нощ. Също така се установява, че недостигът на сън може да доведе до по-високи нива на трансепидермална загуба на вода. Въпреки че изтъняването на косата често е признак на стареене, окосмяването по лицето може да се появи върху кожата след менопауза.

В преглед от 2020 г. се посочва, че увеличаването на окосмяването по лицето е често срещан симптом при менопауза, предизвикан от намаляването на естрогена. Окосмяването по лицето, бръчките и увисналата кожа също са отбелязани като симптоми на менопаузата.

Проучванията варират относно разпространението на акнето по време и след менопаузата, но в публикация от 2021 г. се посочва, че вероятно вина за това имат хормоналните промени.

Как да се грижим за проблемите, свързани с кожата, по време на менопаузата?

Дерматолозите казват, че не е възможно да се върне изцяло или за постоянно времето назад. Стареенето е естествен процес и менопаузата е част от него. Въпреки това има начини да изглеждате и да се чувствате възможно най-добре, докато тялото ви навлиза в следващата фаза. 

Фини линии

Фините линии могат да бъдат първият забележим признак на стареене на кожата. Експертите препоръчват три основни стъпки за грижа за кожата:

  • пептиди
  • ретинол
  • слънцезащитни продукти

Пептидите могат да стимулират производството на колаген, казва Дебра Джалиман, сертифициран дерматолог и преподавател в Училището по медицина Икан в планината Синай. Тъй като колагенът е едно от влакната, които поддържат кожата пухкава и гладка, пептидите могат да помогнат за намаляване на фините линии.

Проучване от 2021 г. показва, че биоактивните пептиди, които се съдържат в козметичните продукти, могат да помогнат за намаляване на фините линии и бръчките. 

Д-р Рийд казва, че ретинолът също може да намали появата на бръчки и фини линии по време на менопаузата. В сравнително проучване от 2015 г. се посочва, че локалната употреба на ретинол има ползи срещу стареенето.

Ако слънцезащитният крем не е част от режима ви за грижа за кожата, д-р Рийд споделя, че няма по-подходящо време за промяна. Проучване от 2021 г. показва, че жените над 40-годишна възраст потенциално могат да намалят образуването на бръчки отчасти чрез използване на слънцезащитен крем.

Още: Тайни за грижа за кожата през зимата, които трябва да знаете

Сухота

С напредването на възрастта кожата губи влажност, обяснява Джалиман. Търсете продукти със съставки, които помагат на кожата да задържа влагата, като например:

  • хиалуронова киселина
  • глицерин
  • церамиди

Едно проучване от 2021 г., проведено сред 40 жени на възраст 30-65 години, показва, че използването на локален серум, съдържащ хиалуронова киселина, може да осигури хидратация на кожата. Въпреки това, в преглед от 2021 г. се предполага, че хидратиращите ползи от хиалуроновата киселина зависят от молекулното тегло на използваната хиалуронова киселина.

Изследване от 2017 г. на жени на средна възраст 40 години предполага, че продукт, съдържащ хиалуронова киселина, глицерин и азиатска центела, известна още като готу кола, може значително да подобри хидратацията на кожата за 24 часа.

Проучване от 2018 г. посочва, че церамидите могат да подобрят състоянието на сухата кожа, въпреки че изследователите не са тествали конкретно продукти върху жени хора в постменопауза.

Окосмяване на лицето

Д-р Рийд предлага да говорите с лекар, преди да предприемете по-нататъшни стъпки за премахване на окосмяването по лицето, за да се уверите, че няма други проблеми, като например проблеми с щитовидната жлеза. Ако проблемите с щитовидната жлеза са изключени, д-р Рийд предлага да се помисли за:

  • лазерна епилация
  • Vaniqa, крем за локално приложение, изписван с рецепта
  • бръснене
  • скубане
  • електроепилация
  • Спиронолактон, перорален медикамент, използван не по лекарско предписание за намаляване на окосмяването по лицето

Салицилова или гликолова киселина

Въпреки че изследванията се различават по отношение на разпространението на акне в менопаузата, д-р Рийд казва, че може да се появи. Тя препоръчва почистващи продукти със салицилова или гликолова киселина. Все пак тя отбелязва, че тези съставки не са подходящи за всички. „Ако кожата ви е по-суха, помислете дали да не намалите употребата на тези почистващи продукти на основата на киселини или да изберете по-нежен почистващ продукт“, казва д-р Рийд.

Още: Употребата на продукти за грижа за кожата от деца е опасна: Предупреждение от дерматолози

Ретинол

Ретинолът също може да бъде полезен, особено за хора, които нямат суха кожа, казва Рийд. Според изследване от 2019г. ретинолът за локално приложение е ефективен начин за лечение на акне при възрастни, но предупреждава, че той може да предизвика повишена чувствителност към UV лъчите. В същия преглед се посочва, че химическият пилинг, съдържащ някои съставки, може да намали акнето, включително:

  • салицилова киселина
  • гликолова киселина
  • манделова киселина
  • ретинол

В проучването специално се отбелязва, че комбинираните пилинги, като салицилова и манделова киселина на основата на гел или пилинг с млечна киселина, могат да бъдат най-полезни за лица с чувствителна зряла кожа. Ретинолът може да направи кожата ви по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Винаги носете слънцезащитни продукти независимо от времето или сезона, особено когато използвате ретиноли.

Обезцветяване

Хормоналните промени и натрупаното с години увреждане от слънцето могат да доведат до проблеми с пигментацията, обяснява Рийд. „Локален антиоксидант, който включва витамин С, помага за свързването на свободните радикали от слънцето и замърсяването, стимулира колагена и помага при тъмни петна“, казва д-р Рийд.

Проучване от 2021 г. показва, че пептидите намаляват съединенията, които насърчават пигментацията на кожата. Носенето на широкоспектърен слънцезащитен продукт с поне SPF 30+ може да намали по-нататъшните увреждания, казва Рийд.

Грижа за кожата при менопауза стъпка по стъпка

Тъй като тялото ви се променя, може да се наложи да се промени и рутинната за кожата ви. Все пак не е необходимо да е прекалено сложно. Изборът на няколко продукта с няколко ефикасни съставки може да е по-удачен, отколкото нанасянето на тонове кремове, лосиони и серуми.

Джалиман предлага изброените по-долу продукти за ежедневна грижа за кожата по време на менопаузата и след това:

  • Измийте лицето си с хладка вода и мек почистващ продукт с церамиди, хиалуронова киселина и/или глицерин.
  • Използвайте овлажняващ крем с церамиди, хиалуронова киселина и/или глицерин.
  • Нанесете слънцезащитен продукт с SPF 30 или повече. Търсете цинков оксид без нано частици с концентрация над 10 процента.
  • Повтаряйте стъпка три на всеки два часа, ако сте на слънце.
  • Вечер преди лягане нанесете същия почистващ продукт и продукт против стареене с пептиди.

Д-р Рийд предлага също така да използвате продукт с ретинол през нощта, за да намалите бръчките и акнето, ако е необходимо. „Те могат да бъдат изсушаващи, така че по-малко е повече и започнете с по-слаби формули“, казва д-р Рийд.

Продуктите със серамиди, хиалуронова киселина и глицерин могат да помогнат за задържане на влагата, а пептидите могат да помогнат за намаляване на обезцветяването, фините линии и бръчките. Честото нанасяне на слънцезащитни продукти може не само да помогне за предотвратяване на фините линии, бръчките и обезцветяването. То е и защита срещу рак на кожата, според проучване от 2020 г.

Неща, които трябва да имате предвид

Грижата за кожата не е универсална за всички в който и да е момент от живота ни. Трябва да запомните няколко неща, докато съставяте новия си режим за грижа за кожата по време на менопаузата и след това.

Снимки: iStock

Намерете това, което работи за вас

Рийд казва, че най-добрият избор на почистващи и хидратиращи продукти за вашата кожа може да бъде метод на проба и грешка. Различните типове кожа реагират по различен начин на съставките. Например хората със суха кожа може да открият, че ретиноидите влошават сухотата и трябва да намерят други продукти за намаляване на бръчките. Не забравяйте, че след менопаузата кожата не може да се хидратира сама, както преди.

Рийд казва, че жените, които преминават през менопауза или са в постменопауза, ще трябва да се адаптират и да променят навиците си за грижа за кожата, като например да я хидратират поне веднъж дневно, за да поддържат кожната бариера и да я поддържат здрава.

Не се страхувайте от пробите и грешките

Рийд казва, че хората с чувствителна кожа могат да направят тест с лепенки върху малък участък от кожата, за да проверят дали няма дразнене.

За да направите това:

  • Нанасяйте количество от продукта на една четвърт от избраното място за тестване, като китката или вътрешната страна на лакътя, два пъти дневно в продължение на седем до десет дни.
  • Оставете продукта върху кожата си толкова дълго, колкото бихте го използвали.
  • Ако след седем до десет дни нямате кожна реакция, като зачервяване, сърбеж или подуване на кожата, можете да използвате продукта.
  • Ако кожата ви се раздразни, измийте продукта възможно най-скоро и преустановете употребата му.

„Имайте предвид, че понякога един участък от кожата може да не е представителен за други части на тялото“, казва д-р Рийд. „Като цяло започнете бавно с всички нови продукти и бавно увеличавайте количеството им, колкото кожата ви може да понесе.“

Тя предлага да разговаряте с дерматолог за конкретни притеснения и да обмислите възможността за провеждане на тест с пластири в кабинета, ако е необходимо.

Още: Защо чаят от листа на малина е любим на толкова много жени

Цветът на кожата може да е фактор за признаците на стареене

По-тъмните тонове на кожата съдържат повече меланин. Д-р Рийд казва, че при тези хора бръчките и слънчевите петна могат да се появят по-късно. Превенцията, като например използването на слънцезащитни продукти, все пак е от решаващо значение за предпазване от признаците на стареене и рак на кожата. 

Бъдете информирани

Когато обсъждате целите си за грижа за кожата с вашия лекар или дерматолог, попитайте за страничните ефекти на съставките, продуктите и процедурите. Д-р Рийд казва, че някои устройства, като например Интензивна пулсираща светлина (IPL) и фракционни лазери за възстановяване на кожата, могат да причинят хиперпигментация, ако се използват неправилно.

Обобщено

Кожата се променя с възрастта. При жените менопаузата предизвиква хормонални промени, като например намалени нива на естроген. Това може да доведе до ускоряване на признаците на стареене на кожата. По време и след менопаузата хората могат да забележат повече фини линии, бръчки, сухота, окосмяване по лицето, петна и обезцветяване.

Не е възможно да се предотврати напълно стареенето, но някои съставки могат да помогнат за смекчаване на някои признаци и симптоми. Овлажняващите и почистващите продукти с церамиди, хиалуронова киселина и/или глицерин могат да задържат влагата и да намалят сухотата.

Редовната употреба на широкоспектърен слънцезащитен продукт с SPF 30+ може да намали уврежданията, предизвикани от UV лъчите, включително бръчките, обезцветяването и рака на кожата.

Не всяка съставка е подходяща за всеки човек. Първо направете тест с лепенка и се консултирайте с дерматолог, ако имате реакция или притеснения.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес