Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този витамин предпазва от диабет

09 февруари 2023, 14:48 часа

Един витамин играе изключително важна роля в секрецията на инсулин и метаболизма на глюкозата, което е пряко свързано с развитието на диабет.

Витаминът, който предпазва от диабет

Витамин Д е мастноразтворим витамин, който получаваме от храна или добавки. Въпреки това, той се произвежда главно от тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Изобилието му в организма осигурява устойчивост на имунитета през сезона на инфекциите.

Учени: Този плод сваля кръвната захар с 30% само за няколко часа

Но учените също така отбелязват, че адекватните нива на витамин Д в тялото са свързани с по-добра защита срещу развитието на диабет тип 2.

„Преглед на клинични проучвания установи, че по-високият прием на витамин Д е свързан с 15% намаление на вероятността от развитие на диабет тип 2 при възрастни с преддиабет“, съобщава Annals of Internal Medicine.

По-конкретно, изследователи от Tufts Medical Center проведоха систематичен преглед и мета-анализ на три клинични проучвания, които разглеждаха ефектите от добавянето на витамин D върху риска от диабет. В проучванията хората с преддиабет са приемали добавки, съдържащи витамини и фиктивни добавки (плацебо). Три години по-късно е сравнено състоянието на доброволците. В групата, приемаща витамин Д, случаите на диабет са по-ниски.

Учени: Това е най-добрата риба за предпазване от диабет

По-рано ирландски лекари (University College Dublin) също заключиха, че високите дози витамин Д могат да намалят риска от диабет тип 2. В същото време експертите предупреждават, че подобен прием на витамини крие определени рискове за здравето поради предозиране на веществото.

Важно: Статията не е заместител на консултацията с лекар, както и на балансираното хранене!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес