Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези 6 храни трябва да ядете всеки ден, за да сте здрави цял живот

26 септември 2024, 19:27 часа

Ако се стремите към здраво тяло и дълголетие, трябва дa oбърнете внимание на храните в диетата си. Клиниката Майо е разработила хранителен план, който да помогне на хората да отслабнат и да поддържат здравословно тегло през целия си живот, съобщава изданието The Health Site. 

Как да се храним, за да останем здрави през целия си живот?

Клиниката Mayo използва хранителна пирамида, подобна на пирамидата, използвана в диетичните указания на USDA преди няколко години. Тяхната пирамида обаче е структурирана по различен начин от този, с който всички сме свикнали.

Лекар: През есента яжте храни, които съдържат тези 3 витамина, здравен съвет за деня, 26 септември

Според клиниката „Основата на пирамидата за здравословно тегло се фокусира върху яденето на много здравословни храни, които съдържат по-малко калории в по-голям обем храна, особено плодове и зеленчуци.“ Ето храните, представени в пирамидата за здравословно тегло на клиниката, които можете да опитате да включите в диетата си.

Плодове и зеленчуци

В долната част на пирамидата има три основни компонента, върху които трябва да се съсредоточите през целия ден: плодове, зеленчуци и ежедневна физическа активност.

Според Mayo Clinic по-голямата част от вашата диета трябва да се състои от храни като плодове и зеленчуци, което има смисъл, като се има предвид, че тези храни са богати на полезни хранителни вещества за вашето тяло, като витамини и минерали. Яденето на различни плодове и зеленчуци означава, че тялото ви има по-добър шанс да получи различни витамини и минерали през целия ден. Лесен начин да си осигурите разнообразие е да опитате да ядете храни във всички цветове на дъгата.

Въглехидратни храни

Следващите в пирамидата са въглехидратните храни. За разлика от предишната хранителна пирамида на Министерството на земеделието на САЩ, където въглехидратите съставляваха най-големия процент от вашата диета, Mayo Clinic препоръчва да направите плодовете и зеленчуците по-голямата част от вашата диета.

Въпреки това, въглехидратите все още са важни за вашето тяло, особено пълнозърнестите храни, които са пълни с фибри, за да помогнат с храносмилането и усещането за ситост през целия ден. Освен това консумацията на богати на фибри храни помага да отслабнете.

Протеини и млечни продукти 

След въглехидратите се консумират протеини и млечни продукти. Някои от най-добрите постни източници на протеин включват бобови растения и риба (или дори тези най-добри форми на постни протеини за ядене), както и нискомаслени млечни продукти. Да, малко млечна мазнина всъщност е добра за вашата диета! Може да ви помогне да се чувствате във форма по-дълго и осигурява на тялото ви допълнителен тласък на калций, витамин D и, да, дори малко протеин.

Храни, богати на здравословни мазнини

Клиниката Mayo препоръчва добавяне на здравословни за сърцето ненаситени мазнини към вашите ястия, като зехтин, авокадо, ядки и дори натурални ядкови масла.

По отношение на сладките храни те също са част от хранителната пирамида, но само на върха. Понякога яденето на сладкиши е напълно приемливо в нечия диета. Ключът е да контролирате порциите си сладкиши и да ги поддържате в рамките на определен калориен диапазон.

Като цяло клиниката Mayo казва, че тази хранителна пирамида е доста лесна за следване: „Яжте по-голямата част от храната от групите в основата на пирамидата и по-малко от върха – и се движете повече.“

Лекар: Всеки ден яжте тези храни, те предпазват от деменция и лош холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес